vestnik

Vlada sprostila treninge in tekmovanja pod posebnimi pogoji. Postopno odpiranje fitnesov in telovadnic

Vestnik/STA, 6. 5. 2020
Breda Krajnc
Če stroka prižge zeleno luč, se bodo kmalu odprli fitnesi in telovadnice.
Šport

Vlada je pod določenimi pogoji dovolila treninge registriranim športnikom in tekmovanja v individualnih panogah. Gledalci ne bodo smeli biti prisotni.

Vlada je na današnji dopisni seji dovolila treninge registriranim športnikom po zakonu o športu na ali v vseh športnih objektih in površinah v naravi, z izjemo objektov, ki so sestavni del vzgojno-izobraževalnih zavodov, ter tekmovanja do vključno državne ravni v individualnih panogah brez gledalcev, je povedala pristojna ministrica Simona Kustec.

Pri tem morajo športniki, v tem sklopu jih je zajetih okrog 60.000, upoštevati vsa navodila ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za preprečevanje okužbe z virusom sars-cov-2.

UV-simona kustec lipicer-pl1
Primož Lavre
Dr. Simona Kustec, ministrica za izobraževanje, znanost in šport

To pomeni tudi, da ta čas še ni dovoljena vadba v skupinah, saj je treba ves čas ohranjati razdaljo najmanj dveh metrov do drugih oseb.

Telesni stik med športniki je dovoljen le pri tistih individualnih športnih panogah, kjer tekmovalna pravila panoge zahtevajo sodelovanje dveh za izvedbo (plesni par, judo ...), vendar izključno v delu tehničnega treninga in vsakič z istim partnerjem. Telesni stik več športnikov hkrati (nogomet, košarka, rokomet, odbojka ...) ni dovoljen, a ti lahko prav tako vadijo pod pogoji za individualne panoge.

Murska Sobota, nogomet, nogometna žoga
Jure Zauneker
Vlada sprostila treninge in tekmovanja pod posebnimi pogoji

Izvajanje športnih tekmovanj je dovoljeno do vključno državne ravni in to v individualnih športnih panogah, ki imajo evidentiran uradni tekmovalni sistem v skladu z zakonom o športu.

V naslednjem paketu se nakazuje možnost postopnega odpiranja fitnesov in telovadnic. Kot je še pojasnila ministrica, čakajo na zeleno luč stroke. Če jo dobijo, se bodo lahko morda telovadnice odprle že v nekaj dneh.

šport trening ukrep covid-19