vestnik

(FOTO) Volčji krdeli sta se udarili v Gradcu

Tomo Köleš, 4. 10. 2019
Tomo Köleš
Navijači Rome so se izkazali z domislico, naperjeno proti svojim rivalom iz Lazia.
Šport

Nogometna tekma lige Evropa med avstrijskim predstavnikom Wolfsberger AC (WAC) in italijanskim velikanom AS Roma je bila odigrana v Gradcu na stadionu Merkur Arena. Tam je bila tudi naša ekipa.

Wolfsberger AC - AS Roma 1 : 1 (0 : 1)

WAC, ki v avstrijski bundesligi nastopa pod imenom WAC Pellets, se je s tretjim mestom v minuli sezoni uvrstil v ligo Evropa. A klub iz mesta s 25 tisoč prebivalci na avstrijskem Koroškem igra svoja domača srečanja v ligi Evropa v Gradcu, ker je njegov domači stadion Lavanttal-Arena v Wolfsbergu s kapaciteto 7300 enostavno premajhen za to tekmovanje.

nogomet, liga-evropa, wac, roma
Tomo Köleš
Prihod igralcev Rome na igrišče.

Tako je WAC tekmo 2. kroga skupine J lige Evropa s slovito Romo odigral na stadionu Merkur Arena oz. Graz-Liebenau Stadion, ki ima na mednarodnih srečanjih prostora za 15 400 gledalcev. WAC je že v 1. krogu izredno presenetil, ko je na gostovanju kar s 4 : 0 razbil Borussio Mönchengladbach. Z istim izidom je Roma doma premagala Istanbul Basaksehir, zato se je v Gradcu obetala zelo zanimiva tekma, pa še oba kluba, WAC in AS Roma, imata v svojih grbih volka oz. volkuljo.

nogomet, liga-evropa, wac, roma
Tomo Köleš
Pred stadionom Merkur Arena, ki sprejme blizu 16 tisoč gledalcev.

A trener Italijanov, Portugalec Paulo Fonseca, je za prvo enajsterico izbral skoraj celotno rezervno moštvo, saj je ostale igralce hranil za nastope v Serie A. Tako sta na rezervni klopi v Gradcu obsedeli npr. zvezdi, kot sta Edin Džeko in Aleksandar Kolarov, medtem ko Alessandra Florenzija in Chrisa Smallinga ni bilo niti v kadru. Kolarov je odigral le nekaj minut ob koncu srečanja.

Vendar bi se takšno taktiziranje Romi skoraj maščevalo. Povedla je sicer v 27. minuti, in to dokaj srečno, ko je po kotu Javierja Pastoreja Leonardo Spinazzola po strelu z glavo najprej zadel enega avstrijskih branilcev v ramo, od katere se je žoga odbila nazaj na glavo Spinazzole in od nje v mrežo.

nogomet, liga-evropa, wac, roma
Tomo Köleš
WAC - AS Roma 1 : 1.

A WAC, ki je presenetil s pogumno in borbeno igro z veliko nevarnimi streli, si je več kot zasluženo izenačenje priigral v 51. minuti, ko je z levico z daljave projektil v desni zgornji kot vratarja Rome Antonia Miranteja poslal Michael Liendl. Njegov gol je bil precej podoben tistemu Nina Koutra proti Domžalam, le da je Liendl streljal nekoliko bolj z desne strani.

nogomet, liga-evropa, wac, roma
Tomo Köleš
Začetek tekme.

Tekma pred dobrimi 11 tisoč gledalci ob imenitnem vzdušju se je končala z 1 : 1 (enako kot srečanje Istanbul Basaksehir - Borussia Mönchengladbach), tako da na lestvici vodita WAC in Roma s po 4 točkami. Na novinarski konferenci pa je Fonseca moral odgovarjati na vprašanja, zakaj se je odločil za eksperimentalno postavo in če se mu zdi remi zapravljena priložnost Rome.

nogomet, liga-evropa, wac, roma
Tomo Köleš
Tik pred začetkom tekme ...

WAC bo do konca skupinskega dela v Gradcu odigral še tekmi z Istanbulom (7. novembra) in Borussio (28. novembra), kar bo zaradi relativne bližine priložnost za ogled za naše ljubitelje nogometa. Po dvoboju WAC-a in Rome pa se je zgodil svojevrsten paradoks: najbolj zaželen nogometaš za avtograme, fotografije in selfije je bil Edin Džeko, čeprav na igrišču ni prebil niti minute.

nogomet, liga-evropa, wac, roma
Tomo Köleš
Ogrevanje igralcev WAC-a.

Wolfsberger AC: Kofler, Schmitz, Ritzmaier, Weissman, Liendl, Schmid, Rnić, Leitgeb, Niangbo, Sollbauer kap., Novak. Na klopi so bili: Kuttin, Gollner, Schmidt, Sprangler, Baumgartner, Wernitznig, Schmerböck. Trener: Gerhard Struber.

AS Roma: Mirante, Cristante, Santon, Kalinić, Fazio kap., Zaniolo, Mancini, Pastore, Spinazzola, Diawara, Kluivert. Na klopi so bili: Lopez, Zappacosta, Jesus, Džeko, Kolarov, Veretout, Antonucci. Trener: Paulo Fonseca.

nogomet liga-evropa wac roma