vestnik

Zadnji boj z Angleži

Vestnik.si, 25. 11. 2021
Aleš Cipot
Mura : Tottenham.
Šport

Sloviti Tottenham bo v Ljudskem vrtu favorit, pripravljenost Mure pa je popolna neznanka.

Nogometaši Mure se bodo danes ob 18.45 v predzadnjem, 5. krogu skupinskega dela evropske konferenčne lige v Ljudskem vrtu v Mariboru pomerili s Tottenhamom iz Londona (televizijski prenos na Kanalu A in Areni Sport 1). To bo drugi in obenem zadnji boj črno-belih z Londončani, 9. decembra jih čaka samo še gostovanje pri Vitesseju v Arnhemu na Nizozemskem.


Daljši počitek je lahko tudi prednost
Slovito angleško moštvo bo na tekmi seveda favorit, trenutna pripravljenost Mure pa je popolna neznanka. Ker je v soboto odpadel dvoboj z Olimpijo v državnem prvenstvu, je zadnjo tekmo odigrala 7. novembra. Kar pa po drugi strani pomeni, da so si igralci lahko popolnoma odpočili od prejšnjega res napornega ritma in bodo lahko v obračun z Angleži šli z vsemi atomi moči. Ker na zadnjih šestih tekmah niso niti enkrat zmagali, sedaj obljubljajo ne samo dober odpor favoritu, ampak tudi boj do skrajnosti, da se tako vendarle dokopljejo do zelo želene prve točke v konferenčni ligi. 

trening, mura
Aleš Cipot
Žiga Kous je bil strelec zadetka za Muro v Londonu. Bi lahko zadel še v Mariboru?


Na prvem srečanju v Londonu je Tottenham slavil prepričljivo s 5 : 1, vendar se je videlo, da je bila Mura na začetku popolnoma pod vtisom velikega stadiona in igranja s svetovno znanim tekmecem, zato je hitro dobila dva gola. Ko pa je malce vzpostavila ravnotežje, zmanjšala zaostanek na 2 : 1  in celo grozila z izenačenjem, je takratni trener Londončanov Nuno Espirito Santo hitro v igro poslal svoje tri najboljše igralce, od katerih je potem Harry Kane dosegel kar tri gole. V začetku sta za Tottenham zadela Delle Ali iz enajstmetrovke in Giovani Lo Celso. Tega ne bo v Mariboru, saj je poškodovan, manjkal bo tudi Cristian Romero, ki je bil izključen v prejšnjem krogu konferenčne lige, obenem pa je tudi on poškodovan. Na tej tekmi so Londončani doma premagali Vitesse s 3 : 2 z zadetkoma Son Heung-mina in Lucasa Moure ter avtogolom Jacoba Rasmussena. Trenerja Espirita Santa je na klopi Tottenhama vmes že zamenjal znani italijanski strateg Antonio Conte, kar je seveda slabo za Muro, ker ta ne bo ničesar prepuščal naključju. V prid ji ne bo šlo tudi dejstvo, da se Tottenham v konferenčni ligi še vedno bori za napredovanje, zato bo moral tudi sam v obračun z Muro vložiti vso moč. V premier ligi je klub iz severnega dela Londona nazadnje doma ugnal Leeds z 2 : 1 z goloma Pierra Højbjerga in Sergia Reguilona. Po dvanajstih krogih državnega prvenstva je na sedmem mestu. Ima šest zmag, en remi in pet porazov. 

trening, mura
Aleš Cipot
Danes bo izid tekme seveda znova zelo odvisen od obramb Matka Obradovića.


V klubu, ki se bori z velikimi dolgovi, se z Muro pred srečanjem niso pretirano ukvarjali, saj so še vedno analizirali tekmo z Leedsom. Svojim navijačem so podrobno sporočili le informacije o potovanju v Slovenijo in tukajšnjih razmerah glede covida-19 ter o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati v Mariboru. Med drugim bo na stadionu dovoljena le polovična zasedenost. Je pa treba reči, da navijači Tottenhama vsaj do srede opoldne dvoboju s črno-belimi niso namenili nobene pozornosti. Takšno podcenjevanje, kakršno so razen Espirita Santa klub in navijači pokazali že pred prvo tekmo z Muro, je lahko še en motiv za črno-bele, da malce pristrižejo peruti tistim, ki nanje gledajo zviška. Medtem ko sta Vitesse in predvsem Rennes do ekipe Anteja Šimundže pokazala v glavnem precejšnje spoštovanje, se pri Tottenhamu razen trenerja Conteja še vedno vedejo, kot da Mura sploh ne obstaja. Bomo videli, kaj bodo povedali po obračunu v Ljudskem vrtu. Seveda pa bi bilo za Muro vse skupaj bistveno lažje, če bi tekme skupinskega dela konferenčne lige lahko igrala v Fazaneriji.

trening, mura
Aleš Cipot
Tomi Horvat in Samsindin Ouro.

mura tottenham maribor ljudski-vrt