vestnik

Zgodnje bujenje se je izplačalo, Slovenija je v polfinalu. V četrtek ob 13. uri se bo pomerila s Francijo.

Vestnik, STA, 3. 8. 2021
Reuters
Najboljša igralca tekme sta bila Zoran Dragić in Luka Dončić.
Šport

Košarkarji Slovenije nadaljujejo pohod proti olimpijski medalji. V četrtfinalu so premagali Nemčijo s 94:70, njihov naslednji tekmec v četrtek pa bo Francija, ki je premagala Italijo.

Slovenija je v Tokiu še naprej neporažena in jo le še ena zmaga loči od olimpijske medalje. Do nove zmage je prišla po fizični, trdi predstavi, v kateri ni manjkalo nešportnih potez in grobosti. Nemčija, ki je bila na papirju v močno podrejenem položaju, nas je večino tekme gledala v hrbet oziroma bila v zaostanku, odločitev o zmagovalcu pa je dokončno padla v zadnjih desetih minutah.

Slovenija je sicer odlično odprla tekmo, v 7. minuti vodila že z dvomestno prednostjo (23:12), a nato po nekaj menjavah in treh trojkah Nemčije izgubila vodstvo. Tekmec je z delnim izidom 18:4 v 15. minuti povedel z 32:31. Selektor Aleksander Sekulić je na parket vrnil udarno peterko Dončić-Blažič-Dragić-Čančar-Tobey, tako da je Slovenija na odmor odšla s sedmimi točkami prednosti.

slovenija nemcija pm
Profimedia

V drugem delu je Nemčija zaigrala zelo agresivno, skušala na vse načine obrniti potek tekme, a je bila Slovenija enostavna boljša v vseh segmentih igre. Skok je dobila s 40:28, podaje 19:15, ukradene žoge 12:10, trojke 15:12, imela pa je tudi višji odstotek zadetih metov iz igre, za dve točki in črte prostih metov. Luka Dončić je za dva skoka zgrešil trojni dvojček (20 točk, 11 podaj, 8 skokov), tako da na olimpijskih igrah ostajata le dva igralca, ki jima je to uspelo - Aleksandru Belovu 1976 (23 + 14 + 10) in LeBronu Jamesu 2012 (11 + 14 + 12). Slovenski virtuoz, ki naj bi po pisanju ameriških medijev po olimpijskih igrah obljubil petletno zvestobo klubu iz Dallasa za 202 milijona dolarjev, je na prejšnji tekmi proti Španiji trojni dvojček zgrešil za vsega eno podajo. Hkrati pa je Dončić zabeležil že svojo šestnajsto zaporedno zmago v slovenskem dresu. Poraza še ne pozna. Medtem ko je Dončić zgrešil deset metov iz igre (8:18), je bil Zoran Dragić filigransko natančen. Dosegel je 27 točk ob metu 11:13. (trojke 5:7). Mike Tobey je zbral 13 točk in 11 skokov. 

Najboljši strelci Slovenije so bili Zoran Dragić s 27 točkami, Luka Dončić, ki jih je dosegel 20, in Mike Tobey s trinajstimi.

tokio 2020 košarka