vestnik

(ŽNK Nona Pomurje Beltinci in NŠ Mura) Obeta se nam nogometno nor konec tedna

T. K., A. B., 20. 5. 2022
Aleš Cipot
Igralke Ženskega nogometnega kluba Nona Pomurje Beltinci s kapetanko Špelo Kolbl na čelu bodo lovile deveti prvenstveni naslov. Foto Aleš Cipot
Šport

Tako dramatičnega športnega konca tedna, kot se nam obeta tokrat, v Pomurju že lep čas ni bilo. V samo dveh dneh bo znano, kdo bo državni prvak v prvi ženski in moški nogometni ligi.

V soboto bodo igralke Ženskega nogometnega kluba Nona Pomurje Beltinci lovile svoj deveti naslov v prvenstvu. Na derbi z najhujšo rivalko, ljubljansko Olimpijo, odhajajo z rahlo prednostjo, saj jim bo zaradi doseženega zadetka več na medsebojnih spopadih zadostoval že neodločen izid. A Pomurke pravijo, da jih remi ne zanima, ampak si želijo zmagati pred čim večjim številom gledalcev v beltinskem športnem parku.

Obe ekipi imata odlično popotnico iz predzadnjega kroga. Pomurje je v slovenski prestolnici premagalo ŽNK Ljubljana s 6 : 0 (Sara Makovec 2, Kaja Korošec 2, Ivana Kirilenko, Špela Kolbl), Olimpija pa je na svojem igrišču poteptala Krim s 15 : 0. A edina tekma, ki v zadnjih letih res nekaj pomeni v našem ženskem nogometu, je dvoboj, ki mu bomo priča čez dva dni in na katerem bodo prav gotovo spet tekli kri, znoj in solze. Za ene solze sreče, za druge solze žalosti.

Nogometaši Mure, ki bodo igrali v nedeljo, so v nekoliko drugačnem položaju kot Pomurke. Prvaki več ne morejo biti, bodo pa zato nekomu preprečili, drugemu pa omogočili naslov. Obenem pa se bodo še sami borili za končno tretje mesto in hkrati upali na pomoč kluba iz Celja, ki bo gostil Olimpijo, njihovo neposredno konkurentko.

Zaradi nepričakovanega poraza Kopra v predzadnjem krogu bo boj za naslov še toliko bolj napet. A glavni cilj soboškega kluba je, da z zmago v Fazaneriji prepreči veselje Maribora, svojega najhujšega rivala. Navijači Mure se ob tem radi spomnijo 30. maja 2004, ko so njihovi ljubljenci prav tako v zadnjem krogu doma z zmago z 2 : 1 vijoličastim razbili sanje o naslovu. Takrat jih je v vodstvo popeljal Sobočan Danijel Brezič, izenačil je Žarko Jeličić, zmagoviti zadetek za Muro pa je v 89. minuti dosegel Aleksander Radosavljević, sedanji selektor slovenske kadetske reprezentance. Črno-beli so takrat končali na petem mestu, njihovi privrženci pa so zmago po mestu proslavljali, kot da je Mura dobila naslov prvaka (prvakinja pa je postala Gorica). Bo tudi tokrat podobno?

maribor, mura
Aleš Cipot
Maribor : Mura

Tekma bo 22. maja, kar je še en datum, ki ga simpatizerji soboškega kluba nosijo v srcu. Na ta dan pred letom dni je Mura prvič postala državni prvak in poskrbela za neznansko evforijo. Jasno je, da bo vroče tudi zdaj, pa ne samo zaradi vremena in tekmovalnega naboja.

Viole že na delu?

Za policiste bo imel nedeljski derbi med Muro in Mariborom elemente srednje velikega ali morda celo velikega tveganja, saj je menda do incidenta že prišlo. Pripadniki navijaške skupine Viole so pred dnevi domnevno vlomili v prostore domače navijaške skupine Black Gringos in odnesli nekaj njihovih navijaških artiklov.  

Med policijskimi silami bodo tudi pripadniki posebnih enot, to so policisti, ki so posebej izurjeni za obvladovanje navijaških izgredov. Nedeljsko dogajanje v Fazaneriji bodo policisti nadzorovali tudi s kamerami, večja bo tudi njihova prisotnost po mestu.

žnk-nona-pomurje-beltinci nš-mura
Kaj zdaj berejo drugi