vestnik

ŽNK Pomurje: Šok v 88. minuti

Tomo Köleš, 8. 8. 2019
Jure Zauneker
Na tribunah stadiona Fazanerije se je zbralo okrog 700 gledalcev.
Šport

Nogometašinje ŽNK Pomurje Beltinci so nesrečno začele kvalifikacijske tekme Lige prvakinj, saj so v Fazaneriji izgubile z 0 : 1 z ekipo Cardiff Met. Paradoksalno je, da so gol dobile v drugem polčasu, ko so pokazale veliko boljšo igro.

ŽNK Pomurje Beltinci - Cardiff Met WFC 0 : 1 (0 : 0)

Mestni stadion Fazanerija Murska Sobota, večerna tekma, 700 gledalcev, sodnica: Zulema Gonzalez Gonzalez (Španija).

Strelka: Clipston (88).

c92b65208f5c1ea70bda90fc516a2fed
Jure Zauneker
ŽNK Pomurje.

ŽNK Pomurje Beltinci: Gardijan, Žolek (T. Nemec, 69), Korošec, Kolbl, Juršnik, Zajmi, Prša, Tibaut, Erac, Janković, Makovec. Trenerka: Nuša Ladinek.
Cardiff Met WFC: Randall, Rienks, Finch, Richardson, Turner, Hancocks, Pinder (Long, 72), Allen, Clipston, Schupbach, Llewellyn. Trenerka: Yzzy Taylor.

Rumeni kartoni: Juršnik, Tibaut, Makovec (vse ŽNK Pomurje).

Igralka tekme: Madison Schupbach (Cardiff Met).

bfd27035616beca2e7a8d9f0c7193faf
Jure Zauneker
Cardiff Met - ŽNK Pomurje 1 : 0 (0 : 0).


Nogometašinje ŽNK Pomurje so začele kvalifikacijske tekme Lige prvakinj s porazom, ki jim je zelo zmanjšal možnosti za dosego prvega mesta v skupini, ki edino vodi v nadaljnje tekmovanje. Usodni zadetek so dobile pred koncem tekme, potem ko so bile v drugem polčasu boljše nasprotnice, je pa gol padel po njihovi precej naivni napaki.

411031160d9efe9fa94e543f3d537c7b
Jure Zauneker
Cardiff Met - ŽNK Pomurje 1 : 0 (0 : 0).

Pomurke so srečanje pod žarometi v Fazaneriji začele v precejšnjem krču, kot da bi jih premagala trema ob začetku kvalifikacij. Zato so bile v prvem delu Valižanke nevarnejše, čeprav so tudi gostiteljice imele dve veliki priložnosti. Malce zmedeno podobo Pomurk je najlepše ilustrirala vratarka Ljiljana Gardijan, ki je na eni strani prikazala neverjetne obrambe, po drugi strani pa povsem zgrešene reakcije, ki bi lahko domačinke že v prvem polčasu stale zadetka.
Začelo se je že v 10. minuti, ko so Valižanke izvedle hitro akcijo. Po podaji s peto je do diagonalnega strela prišla Madison Schupbach. Gardijanova je mislila, da bo žoga šla mimo vrat, zato je samo obstala na mestu, okroglo usnje pa je zadelo vratnico in se od nje odbilo nazaj v polje, kjer pa na srečo domače vratarke ni bilo nikogar od gostujočih napadalk.
V 26. minuti se je po hitrem prodoru pred vrati Pomurk znašla Sophie Hancocks in streljala po tleh, a tokrat je Gardijanova bliskovito reagirala in s skokom na tla ustavila žogo.


Šele v 29. minuti so gostiteljice prišle do prve priložnosti. Tjaša Tibaut je z dolgo podajo našla Luano Zajmi, ta je bila v ugodnem položaju za strel, vendar se je odločila za podajo Špeli Kolbl na desni strani. Kolblova je nato vrnila žogo Zajmijevi, ki je streljala, vendar se je izkazala vratarka Estelle Randall.
V 33. minuti je Schupbachova izvedla močan in nevaren prosti strel, po katerem je Gardijanova morala izbiti žogo v kot. Že v naslednji minuti so imele domačinke ogromno priložnost. Po hitrem protinapadu Kolblove, ki so jo zrušili, je žoga prišla do osamljene Sare Makovec, a je njen strel znova ubranila Randallova.

23d5e3d2d87b5609f9d82f924fe9879b
Jure Zauneker
Sara Makovec v zračnem dvoboju s kapetanko gostij Tijo Richardson.


V 40. minuti je za povišan srčni utrip domačink in gledalcev še enkrat poskrbela Gardijanova, ki se je uštela po dolgi podaji Valižank v njen kazenski prostoro, tako da je šla iz vrat, vendar jo je žoga preskočila in poletela proti praznemu golu. Gardijanova je s polnim sprintom stekla nazaj, se vrgla po zraku in z roko še tik pred golovo črto odbila v kot.

88b5c0ffddfbb079cb7c4548d2201704
Jure Zauneker
Tokrat so med gledalci prevladovale ženske.

Glede na vse videno je bilo kar malce presenetljivo, da se je prvi polčas končal brez zadetkov. V drugem delu pa so Pomurke prestavile v višjo hitrost ter pokazale veliko bolj agresivno in napadalno igro, medtem ko so gostje z vsako dodatno minuto izgubljale sapo. A vseeno so imele ravno one prvo veliko priložnost v drugem polčasu. V 50. minuti je po podaji Naomi Clipston sama pred vrata prodrla Schupbachova, vendar se je Gardijanova tokrat izkazala z izvrstno obrambo. Nato je sledilo obdobje priložnosti za gostiteljice. V 53. minuti je Tibautova sprožila iz daljave in zadela prečnik. V 58. minuti je po levi strani pobegnila Kaja Korošec in podala pred vrata gostij, kjer je bila Tibautova v skoku le za malenkost prekratka, da ni bolje zadela žoge z glavo, tako da je ta odvihrala mimo gola.

73c0d789d48e4995c68b5f7e53cd616d
Jure Zauneker
Tjaša Tibaut je zadela prečnik v 53. minuti in imela še dve veliki priložnosti.

Šestdesete minute tekme je zaznamovala Vita Žolek. Najprej je izgubila žogo, s katero je Schupbachova spet prišla pred vrata Gardijanove, a je Srbkinja v dresu Pomurja njen strel spet ubranila. Že par minut kasneje je Žolekova na drugi strani po prostem strelu kapetanke Anje Prša z glavo poslala žogo v vratnico, v 67. minuti pa se je na sredini igrišča po drsečem startu hudo poškodovala in v krikih bolečine obležala na tleh, dokler ji niso nudili zdravniško pomoč in jo z rešilnim avtomobilom odpeljali v bolnišnico. Prav tragično je, da se je Vita Žolek vrnila v kader Pomurja pred kratkim ravno po dolgotrajni poškodbi.
V nadaljevanju srečanja je imela veliko priložnost za domače v 80. minuti le še Tibautova, ki je po kotu Makovčeve nevarno in močno streljala z glavo, vendar se je Randallova spet izkazala z obrambo. Vratarka Valižank je bila nasploh ob napadalki Madison Schupbach ena od najboljših igralk tekme.

5f864973394faad498f11642b8037e89
Jure Zauneker
Kapetanka Anja Prša "v sendviču".


Pomurke so proti koncu skušale še pritisniti proti vratom Valižank, a do čistega strela več niso prišle. Prav nasprotno, v 88. minuti so dobile zadetek, ki je padel po usodnem spletu okoliščin in lastni napaki. Gostje so najprej izbile žogo v avt na polovici domačink, ki ga je nato izvedla Kaja Korošec. A po mnenju španske sodnice Zuleme Gonzalez Gonzalez, ki je z neenakim kriterijem med tekmo večkrat razburjala gledalce, je bil avt izveden nekaj metrov naprej od prostora, kjer bi moral biti po njenem mnenju. Zaradi tega razburjena Koroščeva je prepustila vnovično izvajanje avta Tibautovi. Ta je vrgla žogo nazaj do Kaje Korošec, ki pa se je po nepotrebnem pred svojim kazenskim prostorom spustila v preigravanje dveh Valižank. Te so ji z lahkoto odvzele žogo, Emily Allen je najprej bliskovito podala do Schupbachove, ta pa je z odlično podajo našla Naomi Clipston, ki je z rahlim lobom poslala žogo prek iztekajoče Gardijanove v daljši kot – 0 : 1. Veselje gostij je bilo nepopisno.

8cf5986d7559ca62e6eebf994ede8359
Jure Zauneker
Kaja Korošec se je izkazala z odlično asistenco, žal pa je naredila tudi usodno napako.

V štirih minutah dodatka si domače niso uspele priigrati nobene priložnosti, saj so igralke Cardiffa uspešno odbile vse pritiske in tudi z zavlačevanjem dosegle svoj cilj – minimalno zmago, ki jim daje velike možnosti za osvojitev prvega mesta v skupini. Že pred začetkom kvalifikacij so nekatere valižanske igralke napovedale, da si bodo spremenile biografijo na svojem Twitter računu, če zmagajo v skupini, predsednica kluba pa je dejala, da bo mirno odšla v pokoj, če se bo to zgodilo. Tako velika je namreč želja po uspehu pri tem valižanskem klubu, ki se – mimogrede – od začetka julija ne imenuje več Cardiff Met Ladies Football Club, kakor je pisalo na uradnem zapisniku, ampak Cardiff Met Women's Football Club.

e96321468fc601d198e7b3221d44026f
Jure Zauneker
Četrta sodnica je bila Volha Tsiareshka iz Belorusije.

V prvi tekmi te skupine je škotski Hibernian ugnal gruzijski Nike s 3 : 0 (1 : 0). Zadele so Colette Cavanagh v 17. ter Jamie-Lee Napier v 68. minuti in v sodniškem dodatku.
Pomurje igra svoje naslednje srečanje z gruzijskim Nikejem v soboto, 10. avgusta, ob 17. uri v Beltincih.

7b74461e64b4390996d58156f688e6ff
Jure Zauneker
Španska sodnica Zulema Gonzalez Gonzalez je večkrat razburjala gledalce z neenakomernim kriterijem in nekaterimi napačnimi odločitvami.



47fe3643f43609809d7bac0feefe8c1e
Jure Zauneker
Tekmo ženskega nogometa si je ogledala tudi največja Murina navijačica Trejza.


41aec8b9bc3ddf15d6af27f717ac7927
Jure Zauneker
V drugem polčasu je Špela Kolbl prodirala po desni strani, vendar njene podaje niso našle cilja.


ca118476e8f578f41ec713798f7ec8da
Jure Zauneker
Nuša Ladinek, trenerka ŽNK Pomurje Beltinci.


nogomet Kvalifikacije za ligo prvakov ŽNK Pomurje cardiff 0 : 1 2019/2020 fazanerija MURSKA SOBOTA