vestnik

Beloruski zunanji minister umrl dan po srečanju z apostolskim nuncijem

R.T., 27. 11. 2022
Profimedia
Vladimir Makej (levo) je bil blizu beloruskemu predsedniku Aleksandru Lukašenku. Preblizu?
Svet

Nenadna smrt beloruskega zunanjega ministra Vladimirja Makeja ponuja poligon za različne domneve o vzroku njegove smrti.

vladimir makej
Profimedia
Vladimir Makej je bil dolgoletni zunanji minister Belorusije.

Vladimir Makej, ki je umrl v soboto, naj ne bi imel zdravstvenih problemov, drzno pa bi bilo trditi, da je lahko 65-letni moški povsem imun na smrtno koso.

Vzrok njegove smrti zaenkrat še ni znan. Ker gre za beloruskega politika, so se mediji razpisali o morebitnem »nenaravnem« koncu njegovega tostranske poti.

Makej je bil med letoma 2000 in 2008 pomočnik svojeglavega beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, avgusta 2012 pa je bil imenovan za zunanjega ministra. Pred predsedniškimi volitvami in kasnejšimi množičnimi protivladnimi protesti v Belorusiji leta 2020 je bil eden od pobudnikov prizadevanj za izboljšanje odnosov Belorusije z Zahodom in tudi kritiziral Rusijo. Kmalu po začetku protestov pa je spremenil svoje stališče in trdil, da za protesti stoji Zahod.

Jutarnji list izpostavlja, da se je Makej v petek srečal s hrvaškim nadškofom Antejem Jozićem, ki v Belorusiji opravlja vlogo apostolskega nuncija. Beseda je tekla o 30. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Belorusijo in Vatikanom in o položaju rimokatoliške cerkve v Belorusiji. Zelo splošen uradni opis srečanja je pustil prostor za razmah domišljije in pletenje zgodbic o vpletanju vatikanske diplomacije v konflikt med Rusijo in Ukrajino ter morebitno vlogo Zahoda in Rusije.

vladimir makej, sergej lavrov
Profimedia
Vladimir Makej se bi moral v ponedeljek srečati z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

Proruski račun na Telegramu Mardan razglablja o »nenavadni smrti glavnega Lukašenkovega posrednika za komunikacijo z Zahodom.« Ugibajo, da bi se lahko z Jozićem dogovarjala o načrtu za prekinitev vojne v Ukrajini, kar pa naj ne bi bilo pogodu ukrajinskim oblastem. »Pretreseni smo zaradi poročil o smrti vodje ministrstva za zunanje zadeve Belorusije Vladimirja Makeja. Uradno sožalje bo objavljeno kmalu,« je zapisala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

Je Makej prikrito lobiral za zahodne sile, ga je doletela likvidacija, ker je posredoval preveč informacij Zahodu, uživajo v nizanju možnih zarot nekateri. V tem primeru bi se ga znebil proruski tabor oziroma Lukašenko, ki bi se lahko bal konkurenta, saj je Makej v preteklosti nakazal, da ga zanima predsedniški položaj.

Kaj zdaj berejo drugi