vestnik

Drastični ukrepi v Italiji, v izolaciji približno 50.000 ljudi

J.P./STA, 23. 2. 2020
Profimedia
Virus je v petek in soboto terjal življenji dveh starejših prebivalcev.
Svet

Italijanska vlada je v soboto zvečer sprejela ukrep o izolaciji nekaterih mest v Lombardiji in Venetu.

Italijanska vlada skuša z drastičnimi ukrepi omejiti širjenje koronavirusa. Potovanja iz ter v nekatera mesta na severu italijanskega škornja tako brez dovolilnice niso več mogoče. Kot je povedal tamkajšnji predsednik vlade Giuseppe Conte, so izolirali dvanajst mest v Lombardiji in Venetu. Prepoved je prizadela približno 50.000 ljudi.

Conte je nadalje opozoril, da bodo posredovali policisti in celo vojska, če ljudje ne bodo upoštevali ukrepov. In čeprav so oblasti prepričani, da bodo ti zamejili širjenje koronavirusa, novice o okužbah prihajajo tudi iz drugih koncev države. Med njimi je tudi prestolnica Rim.

Dobra volja

Zaradi koronavirusa so v italijanski deželi Furlaniji-Julijski krajini, ki meji na Slovenijo, v soboto popoldne razglasili izredne razmere.

Danes zgodaj popoldne blokade še niso stale; iz mest Codogno in Casalpusterlengo so avtomobili enako svobodno odhajali, kot tudi prihajali. So pa na mestu že bile policijske patrulje. Zaenkrat še ni znano, kako nameravajo oblasti uvesti omejitve, kakor tudi, če se bodo prebivalci znotraj prizadetih območij gibali med mesti, ne da bi prečkali zunanjo mejo.

Tako zaenkrat kaže, da je karantena skoraj v celoti odvisna od dobre volje posameznikov. Neupoštevanje navodil vlade se sicer kaznuje z globami in celo tremi meseci za zapahi.

Dodatna ležišča

Angelo Borrelli iz italijanske civilne zaščite je danes povedal, da so okoliške vojašnice in hotele že opremili z dodatnimi ležišči, kamor bi, če bo potrebno, prepeljali obolele.

Odpadle  prireditve

Novi koronavirus je v Italiji zahteval tretjo smrtno žrtev. Umrla je bolnica, ki se je zdravila na onkološkem oddelku v mestu Crema v deželi Lombardija.

Zaradi ukrepov italijanske vlade bodo med drugim preložene tri nedeljske tekme nogometnega prvenstva serie A. Med preloženimi so tekme Interja iz Milana, Atalante in Cagliarija, za katere igrajo slovenski nogometaši. Preložene so tudi druge športne prireditve.

V italijanski deželi Benečija so odpovedali vse prireditve v okviru beneškega pustnega karnevala. Prav tako so v Benečiji odpovedane vse druge prireditve, do 1. marca bodo med drugim zaprte tudi šole.

MZZ zaradi koronavirusa v Italiji Slovencem svetuje previdnost

Ministrstvo za zunanje zadeve ob širitvi novega koronavirusa v Italiji slovenskim državljanom, ki so tam, svetuje previdnost pri vračanju domov. Vsem, ki se odpravljajo v Italijo, pa svetujejo, da zaradi spreminjajoče se situacije preverijo stanje ukrepov v ciljni destinaciji. 

Zaradi širjenja koronavirusa in posebnih ukrepov v severni Italiji je ena od slovenskih turističnih agencij odpovedala načrtovan obisk beneškega pustnega karnevala. Kot je izvedela STA, so predstavniki agencije o tem ponoči obveščali prijavljene potnike za izlet, na katerega bi se morali odpraviti zgodaj zjutraj.

MZZ slovenskim državljanom, ki so v Italiji, svetuje previdnost pri vračanju domov. Vsem, ki se odpravljajo tja, pa svetujejo, da zaradi spreminjajoče se situacije preverijo stanje ukrepov v ciljni destinaciji. Razmere in ukrepi za zajezitev virusa se hitro spreminjajo, zaradi česar ministrstvo priporoča, da pred potovanjem ljudje pri gostiteljih, potovalni agenciji ali hotelih preverijo zadnje stanje.

Konzularna služba MZZ, slovensko veleposlaništvo v Rimu in generalni konzulat v Trstu so v stikih z italijanskimi oblastmi in redno spremljajo situacijo.

Veleposlaništvo v Rimu je za informacije dosegljivo na elektronskem naslovu sloembassy.rome@gov.si in telefonski številki +39 335 80 64 552. Konzulat v Trstu pa je dosegljiv na elektronskem naslovu sloconsulate.trieste@gov.si in telefonski številki +39 040 30 78 55.

Zunanje ministrstvo bo glede na sprejete ukrepe v sosednjih državah še naprej ažurno seznanjalo slovensko javnost preko spletnih strani in družbenih omrežij, so navedli.