vestnik

Kurdski general pričakuje teroristični napad v Evropi

R.T., 13. 11. 2019
Reuters
Sirske demokratične sile (SDF)
Svet

Turška agresija na severu Sirije in nepripravljenost Zahoda, da bi sprejel svoje borce, bi se lahko izkazala za pogubno kombinacijo.

Kurdski general Mazloum Kobane svari, da trenutne razmere nudijo idealne pogoje, da si Islamska država opomore. Velik napad na katero od evropskih mest bi lahko tako bil takoj za ovinkom, je poudaril. »To je ena od stvari, ki jih lahko pričakujemo v prihodnosti,« je dejal poveljnik Sirskih demokratični sil (SDF).

Kurdske sile, ki bdijo nad približno 5000 nevarnimi džihadisti, zaprtimi v ječah širom Sirije, tega v ne morejo početi v nedogled. Spreminjajoče se razmerje sil v Siriji pa pomeni, da je gotovost negotova, je dejal Kobane. General, ki ima dostop do Zahodnih voditeljev, je mnenja, da izpustitev zapornikov ne bi vplivala le na Sirijo in Irak. V zvezi z turško ofenzivo je za Sky News dejal, da je pripadnikom Islamske države dala priložnost in upanje.

General, ki je na turškem seznamu iskanih oseb, trdi tudi, da bo Istanbul zajete borce Islamske države izkoristil pri pogajanjih z Evropo, obenem pa Islamski državi pomagal, da se vzdigne iz pepela.

Kaj zdaj berejo drugi