vestnik

Legalizacija konoplje preprečuje smrti

R.T., 3. 4. 2018
Profimedia
Svet

Nova študija kaže, da se je v ameriških zveznih državah, kjer je konoplja legalizirana, zmanjšuje uporaba opiatov in tudi njihova zloraba.

Približno 25 odstotkov manj smrti povezanimi z opiati so našteli v tistih ameriških zveznih državah, kjer je konoplja legalizirana popolnoma ali za potrebe medicinske uporabe, nedavno ameriško študijo navaja latinskoameriška televizija Telesur. Raziskovalci nižji odstotek smrti povezujejo z zmanjšano uporabo zdravniško predpisanih protibolečinskih tablet, ki jih postopno zamenjuje medicinska konoplja.

kanabis konoplja marihuana joint zvijanje
Reuters

Čeprav se predpisovanje opiatov manjša po vseh zveznih državah pa tiste, kjer je konoplja legalizirana, poročajo o enkrat višji stopnji padca receptov za opiate. Nacionalno povprečje je bilo za lansko leto 7 odstotkov manj predpisanih opiatov, v omenjenih zveznih državah pa kar 14 odstotkov. Ta stopnja je še višja v tistih zveznih državah, kjer je konoplja popolnoma legalna tudi za rekreativno uporabo.

marihuana marš, konoplja
STA

Po podatkih ameriškega centra za nadzor in preprečevanje bolezni, vsak dan zaradi prevelikega odmerka opiatov umre 90 prebivalcev ZDA, kar je več kot od prometnih nesreč.

konoplja marihuana trava
Reuters

Kaj zdaj berejo drugi