vestnik

Ruski vojaki se lahko za vsak uničen zahodni tank nadejajo bogate denarne nagrade

S.R., 30. 1. 2023
Profimedia
Glavni bojni tank nemške izdelave leopard 2 A6.
Svet

Pet milijonov rubljev (dobrih 66.000 evrov) za prvi uničen ali zajet zahodni tank in 500.000 rubljev (dobrih 6600 evrov) za vsakega naslednjega. Takšna je ponudba, ki jo je rusko podjetje naslovilo na ruske vojake.

V Kremlju so po napovedi zahodnih zaveznic, da bodo v Ukrajino poslale napredne zahodne glavne bojne tanke, obljubili, da jih bodo ruski vojaki uničili. V Ukrajino naj bi v naslednjih mesecih odpotovali tanki leopard 2, ki so nemške izdelave, a jih poseduje več evropskih članic Nata, britanski tanki Challenger 2 in najverjetneje nekoliko pozneje tudi ameriški tanki M1 Abrams. Obstaja tudi možnost, da bo svoje glavne bojne tanke leclerc v Ukrajino poslala Francija, a odločitev zaenkrat še ni bila sprejeta.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je odločitev o dobavi tankov označil za nevarno stopnjevanje konflikta. Dejal je tudi, da bodo zahodni tanki »goreli« na prvi bojni črti. Še dlje je zdaj šlo rusko podjetje Fores z območja Urala, ki deluje na področju energetske industrije. Kot poroča tiskovna agencija Reuters, prvemu ruskemu vojaku, ki uspe uničiti ali zajeti katerega od zahodnih tankov, obljubljajo bogato denarno nagrado, in sicer kar pet milijonov rubljev v gotovini. Vsak naslednji uničen ali zajet tank bo nato vreden 500.000 rubljev. V kolikor se bodo na bojišču pojavila celo zahodna bojna letala, o čemer zaveznice še vedno razpravljajo, pa bodo nagrade še višje. Fores za uničenje zahodnega bojnega letala obljublja kar 15 milijonov rubljev (slabih 200.000 evrov) nagrade.

Ruske oblasti, na čelu z ruskim ministrstvom za obrambo, in tudi drugi ruski vojaški komentatorji sicer že od začetka ruske invazije vestno poročajo o kosih zahodne vojaške opreme, ki naj bi jih ruska vojska uničila na bojišču. Že nekaj dni zanimivo poročajo o prvih uničenih zahodnih tankih, ki v Ukrajino sploh še niso prispeli. Njihove številke prav tako kažejo, da je ruska vojska v Ukrajini uničila več mobilnih raketnih sistemov Himars, kot so jih tja Združene države sploh poslale.