vestnik

Neuničljivi Đoković piše zgodovino: srbski teniški zvezdnik v finalu Avstralije zmlel tudi Grka!

tu, 29. 1. 2023
Profimedia
Tenis

Novak Đoković je zmagovalec odprtega prvenstva Avstralije.

Srbski teniški zvezdnik Novak Đoković je zmagovalec odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu. V finalu je s 6:3, 7:6 (4), 7:6 (5) po dveh urah in 56 minutah premagal Grka Stefanosa Cicipasa. Petintridesetletni Beograjčan je tako še desetič dvignil pokal Normana Brookesa, na večni lestvici pa se je z 22 naslovi izenačil s Špancem Rafaelom Nadalom.

Srbski zvezdnik in lanski zmagovalec Nadal imata tako dva naslova prednosti pred Švicarjem Rogerjem Federerjem na večni lestvici naslovov na grand slamih. Naslednji je po številu uspehov na grand slamih Američan Pete Sampras s 14.

Za Beograjčana, ki se je že od začetka turnirja boril tudi s poškodbo mišice, je bila to že 93. turnirska zmaga v 132. finalu. Samo na grand slamih je teh odigral kar rekordnih 33 in je dvotretjinsko uspešen. Povrhu bo po zmagi v Melbournu na ponedeljkovi posodobljeni lestvici ATP znova prvi igralec sveta in bo začel še 374. teden na vrhu razpredelnice.

Đoković je nad Cicipasom slavil enajstič na skupno 13 medsebojnih obračunih, hkrati je bila to že deseta zaporedna zmaga nad 11 let mlajšim tekmecem, med njimi sta tudi oba Cicipasova poraza v finalih turnirjev velike četverice.

Pred današnjim obračunom sta se namreč tekmeca pomerila leta 2021 na Rolandu Garrosu. Tam je Cicipas vodil z 2:0 v nizih, a je nato Đokoviću uspel preobrat za drugo slavje na pariškem pesku.