vestnik

Kaj vse povzroča boleč križ in kako si lahko pomagamo

Tea Dečman, 8. 2. 2019
Dreamstime
Fotografija je simbolična
Zdravje

Skorajda ni odraslega človeka, ki ne bi vzdolž spodnjega dela hrbtenice začutil mravljinčenja in odrevenelosti, šibkosti ali bolečine.

Bolečina vzdolž zadnje strani stegna se pojavi zaradi stisnjenja ali poškodbe živca ali njegovih korenin, najpogostejši vzrok zanjo pa je okvarjena medvretenčna ploščica, ki pritiska na živčno korenino v ledveno-križnem delu hrbtenice. Če štejete več kot 60 let, je lahko išias posledica obrabe hrbtenice, pri nosečnicah pa je posebej pogost zaradi spremenjene telesne drže, ki povzroča pritisk na sednični živec.

Ko zares »useka«

Sednični živec izhaja iz živčnih korenin iz hrbtenjače in poteka navzdol po nogi do stopala. Išiasna bolečina se lahko pojavi kjerkoli vzdolž živca in njegovih vej, zaradi česar je za bolečino v križu značilno in mnogim nerazumljivo tudi to, da lahko peklensko useka vse do prstov na nogah. Zgodi se, da prizadeti ne more dvigniti stopala leve ali desne noge ali pa ne more stati vzravnano, številni tudi zelo težko hodijo.

Kako križ snamemo?

Časi, ko so zaradi išiasa svetovali strogi počitek, so zdavnaj mimo. Danes fizioterapevti priporočajo povsem normalno opravljanje vsakodnevnih aktivnosti, razen tistih, pri katerih se bolečina močno poslabša. Blage raztezne vaje in sprehod išias pogosto odpravijo, kajti šport pripomore, da pridejo hranilne snovi iz krvi do vseh prizadetih delov telesa. Predvsem bolečina, ki je posledica mišičnega krča ali sedenja v nepravilnem položaju, mine hitreje, če smo aktivni. Nosečnicam pa odleže po porodu. Le če ob vsakem premiku stiskamo zobe, je dobro dan ali dva počivati in vzeti kakšno protibolečinsko zdravilo in še v tem primeru je pametno čim večkrat vstati iz postelje ter se nekoliko pretegniti. Pri dolgotrajnih bolečinah pa nas bo zdravnik napotil na magnetnoresonančno slikanje hrbtenice. Kadar slika pokaže, da je živec zelo utesnjen in so zato noge in stopala kar naprej šibki, svetujejo operacijo.

Mišični krči

Če vas križ le tu in tam onesposobi, pa še takrat le za nekaj sekund ali minut, so vzrok najverjetneje mišični krči in dolgotrajno sedenje v nenaravnem položaju.

Vaja za križ

Ležemo na hrbet s pokrčenimi koleni in kolki. Stisnemo stegna in zadnjico, trebuh pa potegnemo vase, križ stisnemo ob podlago, zadržimo nekaj sekund in se sprostimo.

Operacija?

Pri dolgotrajnih bolečinah, in kadar magnetnoresonančna slika pokaže, da je živec zelo utesnjen in so zato noge in stopala kar naprej šibki, zdravniki svetujejo operacijo.