vestnik

Utrujena jetra so zadnje opozorilo pred težavami

T.D., 11. 9. 2019
Dreamstime
Vnos maščob je torej treba zdaj nujno omejiti.
Zdravje

Čeprav se zdi, da je to čas, ko je tako lahko živeti zdravo, je – ne boste verjeli – tudi čas, ko lahko jetra najbolj obremenimo. Boste jeseni plačevali za poletne pregrehe?

Zabave, koktajli na plaži, festivali, na katerih se živi pretežno od hitre hrane, lokalne specialitete, počitnice … Vse to so stvari, ki se jim poleti ne moremo upreti, a prav to je tudi tisto, kar jetra močno obremeni. In čeprav zato morda ne trpimo za hepatitisom A ali cirozo jeter, je že laično imenovana utrujenost jeter lahko precej neprijetno in potencialno nevarno zdravstveno stanje.

Zamaščena jetra

Kadar so jetra preobremenjena ali zlorabljena, je njihovo delovanje oteženo oziroma oslabljeno. Tako kljub optimalni prehrani in normalnemu prebavnemu procesu celice niso ustrezno oskrbljene s hranilnimi snovmi, zato je slabša tudi presnova teh snovi v oblike, ki so uporabne za jetra. Jetra torej ne presnavljajo ustrezno hranilnih snovi in telesu ne zagotavljajo zadostne količine hranil. Nepravilno delovanje jeter oziroma jetrna disfunkcija je po navadi posledica tako imenovanih zamaščenih jeter; vzrok je čezmeren vnos določenih snovi v telo, težavo pa nakazuje mala mavrica simptomov.

Alkohol in mastna hrana

Alkohol je ena največjih obremenitev jeter, saj se ravno v njih razgrajuje, prav tako pa moti nastanek prebavnih encimov, kar ovira vsrkavanje maščob, beljakovin in v vodi topnih vitaminov iz skupine B, zlasti B1 in folne kisline. Zaradi kopičenja maščob v jetrih se lahko sčasoma pojavi hepatitis ali ciroza jeter. Mastna hrana, kot so ocvrti krompirček, čips, krofi in podobno, pa je še toliko bolj obremenilna, saj je vir maščobnih peroksidov in transnenasičenih maščobnih kislin, ki poškodujejo membrano jetrnih celic in zavirajo nastanek snovi, ki jetra varuje pred vnetji. Vnos maščob je torej treba zdaj nujno omejiti.

Posledice utrujenih jeter

Saj poznate tisti obroček maščobe, ki se nabere okrog popka, kadar za nekaj časa popustite pri načrtovanju zdrave prehrane? Vzrok je bil verjetno ravno alkohol, zaradi katerega ste imeli večji apetit in manjšo sposobnost samonadzora. Sicer so maščobne obloge na trebuhu posledica neravnovesja črevesnih bakterij, ki nastane zaradi čezmernega hranjenja ali nenavadnega jedilnika.

Utrujenost in razdražljivost

Utrujenost in nezmožnost koncentracije, v ekstremnih primerih celo zmedenost so po navadi posledica zmanjšane ravni vitamina B12 v našem telesu. Ta pa se zmanjša zaradi povečanega uživanja alkohola, saj ta v jetrih moti nastanek prebavnih encimov, ki sodelujejo pri vsrkavanju vitamina B12. Tudi sicer preobremenjena jetra ne zmorejo vsrkavati in tvoriti vseh potrebnih snovi, kar oslabi naš organizem. Tudi pri presnavljanju alkohola telo ni v prav prijetnem položaju, zato ni nič čudnega, da nas pri pretiranem delovanju jeter pogosto mučijo tesnobnost, živčnost in razdražljivost.

Lomljivi lasje in nohti

Na laseh in nohtih se nepravilnosti najhitreje opazijo. So namreč med zadnjimi na seznamu oskrbovanja telesa, to pomeni, da telo oskrbo ob kakršnikoli krizi najprej odreče njim. Kadar jetra ne morejo zagotavljati ustreznega delovanja telesa, se varčevanje s hranili takoj opazi na nohtih in laseh, ki so pogosto bolj suhi, skrhani in lomljivi. Če ste se pretirano vdajali alkoholu, je lahko vzrok tudi dehidracija.