vestnik

Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta obeležili tudi na OŠ Kapela

Vestnik.si, 27. 1. 2023
Bernarda Roudi
Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta na OŠ Kapela
Aktualno

Mednarodna organizacija združenih narodov je pred leti razglasila 27. 1. za dan spomina na žrtve holokavsta, največjega genocida v zgodovini človeštva. Tega dne leta 1945 so namreč vojaki Rdeče armade na Poljskem v kraju Oscecin, bolj znanem po nemškem imenu Auschwitz, osvobodili taborišče, namenjeno sistematičnemu uničevanju Judov. Naleteli so na žive okostnjake več kot 7000 žrtev, ki so bili žrtve nacistične ideologije samo zaradi drugačne, to je judovske vere.

Na OŠ Kapela zaposleni in učenci že več let obeležujejo ta dan v spomin in v opomin, da se to nikoli več ne bi ponovilo. V sodelovanju z ustanovo Sinagoga Maribor, so vključeni v mednarodni projekt Krokus, ki se je pred leti začel na Irskem. V okviru tega projekta otroci vsako leto v jeseni posadijo čebulice rumenega žafrana. Za rastline skrbijo čez zimo, in ko se cvetovi razcvetijo v svoji čudoviti rumeni barvi, se spominjajo vseh nedolžnih otrok, ki so bili v času holokavsta poslani v plinskem celice zaradi verske diskriminacije. Projekt je v zadnjih nekaj letih dobil veliko pristašev med mladimi, ki na ta način izražajo svoj spomin na nedolžne otroke, ki so in še vedno umirajo ne samo po Evropi, ampak povsod po svetu.

mednarodni-dan-spomina-na-žrtve-holokavsta, oš-kapela
Bernarda Roudi
Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta na OŠ Kapela

V tem šolskem letu so v mesecu decembru veliko pozornosti posvetili človekovim pravicam in znotraj njih še posebej otrokovim pravicam. Tako so letošnji 27. januar v ospredje postavili Ano Frank ter njen znameniti dnevnik. Mednarodni dan sovpada s projektom Pišem z roko, zato so učenci združili oba in napisali pismo Ani Frank.

Ena izmed učenk je zapisala:

» Draga Ana Frank, pišem ti, ker se danes spominjamo tebe in otrok, ki so svoje življenje morali prehitroi končati. Zavedamo se, kakšno je bilo tvoje življenje, ker danes živimo v bolj prijazni državi. Pa čeprav se tudi danes človekove pravice v svetu še kršijo, upamo, da se tako kot pri tebi, ne bodo nikoli več…. Meni je tvoj dnevnik zelo všeč, zato tudi druge vabim k branju. Tako upam, da se bodo ljudje zavedali čemu so namenjene človekove pravice in se to več nikoli ne zgodi. Nikomur na svetu ne privoščim tega, kar si doživela ti…

Hvala ti za Tvoje misli. Zdaj počivaj v miru, kjerkoli že si.«

Naj bodo besede sedmošolke v spomin Ani Frank in v opomin vsem drugim, da se tragedije kot je bil holokavst nikoli več ne ponovijo.

oš-kapela svetovni-dan-holokavsta
Kaj zdaj berejo drugi