vestnik

(MOMS) Anželj napoveduje razvojno koalicijo, na pogovore bo povabil tudi SDS. Kaj na to pravi Mešič?

Rok Šavel, 4. 12. 2022
Sašo Bizjak/Večer
Damjan Anželj je novi župan Murske Sobote.
Aktualno

Damjan Anželj, kandidat Socialnih demokratov, je ugnal Andreja Mešiča, kandidata Slovenske demokratske stranke in tako postal nov župan soboške občine.

Po večini preštetih glasovnic je jasno, da je zmagovalec drugega kroga Damjan Anželj, kandidat Socialnih demokratov (SD), ki bo tako postal nov župan Mestne občine Murska Sobota. Anželj je, kot kaže, prepričal skoraj 65 odstotkov volivcev, njegov protikandidat Andrej Mešič pa dobrih 35 odstotkov volilnih upravičencev v soboški občini.

Volilna udeležba je bila 41,56-odstotna.

damjan-anželj, lokalne-volitve, murska-sobota, župan
Večer
Damjan Anželj je novi župan Murske Sobote.


Razvojna koalicija ... tudi z SDS?

Anželj se je ob izvolitvi zahvalil vsem volivcem, ki so se kljub neprijaznemu vremenu odpravili na volišče in soodločali o prihodnjem razvoju mestne občine, čestital pa je tudi konkurentu Mešiču, krajevnim skupnostim in samemu mestu, da so prepoznali razvojni program SD in željo, da s tem programom nadaljujejo razvoj soboške občine. "Sestavili bomo razvojno koalicijo in upam, da bodo vsi mestni svetniki prepoznali ključne projekte, ki nas bodo postavili tja, kamor mestna občina in sama regija tudi spadata," je napovedal novoizvoljeni soboški župan. Na vprašanje, kdo bo v tej koaliciji, pa odgovarja, da v tem trenutku še ne ve, je pa večkrat poudarjal, da so za sodelovanje, razvoj in kvalitetno sobivanje, pogovori pa bodo potekali tudi z SDS, stranko konkurenta Mešiča, če bodo to v stranki hoteli. V štab Anželja je sicer prišel čestitat tudi Mitja Horvat, ki je kot kandidat Svobode odpadel v prvem krogu, toda lista Svobode tvori z SD najmočnejšo politično silo v mestnem svetu. Svoboda v drugem krogu uradno ni podprla nikogar. 

damjan-anželj, mestna-občina-murska-sobota
Igor Napast/Večer
Andrej Mešič je prepričal dobrih 35 odstotkov volivcev.


Mešič je na drugi strani vesel, da se je ta večmesečna kampanja končala in nad porazom ni pretirano razočaran. Kot pravi, so se borili "proti celemu rdečemu aparatu", lastno kandidaturo pa je označil za pozitivno. "SD je še vedno tako močna v mestni občini, da je težko prebiti led. Poleg tega so zaradi številnih izgubljenih volitev naši volivci postali pasivni," še analizira Mešič in dodaja, da je dobro za mestno občino, da oblast ne bo več v rokah ene stranke, sicer pa ne verjame, da bodo v SD oblikovali koalicijo z SDS. "Verjetno bodo šli s Svobodo - kjer tudi pozitivno razmišljajo in si želijo drugačne politike," meni Mešič.

mestna-občina-murska-sobota damjan-anželj andrej-mešič lokalne-volitve