vestnik

V Lendavi odkrili spomenik Nikolaju Zrinskemu VII.

Jože Gabor, 29. 5. 2022
Jože Gabor
Dnevi hrvaške kulture 2022
Aktualno

V Lendavi so zaključili letošnje Dneve hrvaške kulture z mednarodnim zgodovinskim simpozijem Kult Zrinskih v Lendavi ter odkritjem spomenika in spominske plošče Nikolaju Zrinskemu VII. Čakovskemu.

Organizator je bilo Hrvaško kulturno društvo Pomurje. Na svečanosti ob odkritju spomenika na dvorišču Hrvaškega kulturnega centra Zrinski sta nastopili tamburaška skupina Hrvaškega kulturnega društva Pomurje in Pevski zbor Josip Štolcer Slavenski iz Čakovca. Na prireditvi je sodelovala tudi Zrinska garda Čakovec. Avtor spomenika je akademski kipar Marijan Mirt, Zagrebčan, ki živi v Mariboru. Odkrila sta ga predsednik Hrvaškega kulturnega društva Pomurje in predsednik Zveze hrvaških društev v Slovenije Đanino Kutnjak ter župan Medžimurske županije Matija Posavec.

zrinski, dnevi-hrvaške-kulture, lendava
Jože Gabor
Dnevi hrvaške kulture 2022

Ob doprsnem kipu Zrinskega je na dvorišču Hrvaškega kulturnega centra Zrinski v Lendavi še skulptura divje svinje, ki naj bi ga po legendi ubila med lovom. Ob tem so spomnili, da so bili Zrinski ena najpomembnejših in najbolj vplivnih hrvaških plemiških družin. Nikolaj VII. Zrinski Čakovski (16201664), je bil hrvaški ban, pesnik, humanist, vojskovodja in diplomat. Zaslovel je po bitkah proti Turkom, proti vdorom katerih je branil tudi slovensko pokrajino ob Muri.

zrinski, dnevi-hrvaške-kulture, lendava
Jože Gabor
Dnevi hrvaške kulture 2022

Đanino Kutnjak je povedal, da so lani v Lendavi odprli Hrvaški kulturni center Zrinski, kjer se povezujejo člani društva, v katerem so tako Hrvati iz Pomurja, kakor tudi drugi ljubitelji hrvaške kulture, dobrodošli pa so tudi vsi drugi obiskovalci. Da bi ureditev centra lahko uresničili, so jim priskočili na pomoč lokalna skupnost, medžimurska županija, hrvaška vlada in drugi, bilo pa je vloženega tudi veliko prostovoljnega dela. Prizadevali so si, da bi s spomenikom približali znamenito zgodovinsko osebnost današnjemu modernemu razumevanju zgodovinskih dogodkov.

zrinski, dnevi-hrvaške-kulture, lendava
Jože Gabor
Dnevi hrvaške kulture 2022

Pred osrednjo svečanostjo so organizirali še odkritje spominske plošče Nikolaju Zrinskemu VII. Na mednarodnem zgodovinskem simpoziju Kult Zrinski v Lendavi pa so o rodbini Zrinski in njenim sodelovanjem z lendavsko rodbino Banffy, ki so bili lastniki lendavskega gradu, govorili zgodovinarji in drugi poznavalci zgodovine Zrinskih iz Slovenije, Hrvaške in Madžarske. Simpozij je vodila Judit Zagorec Csuka. Ob Hrvaškem kulturnem društvu Lendava sta pri organizaciji dogajanja sodelovala še Občina Lendava in Društvo prekmurskih madžarskih znanstvenikov in raziskovalcev.
zrinski dnevi-hrvaške-kulture lendava