vestnik

Vika in Miha želita v finale

Ines Baler, 7. 3. 2021
Ines Baler
Miha Horvat in Vika Magdič
Aktualno

Vika Magdič in Miha Horvat z Osnovne šole Turnišče bosta nastopila v kuharski oddaji Mali šef Slovenije, v kateri bodo osnovnošolci prikazovali svoje kuharske veščine.

Prekmurca sta se prijavila že lani, a nista bila izbrana, letos pa jima je uspel preboj med osem najboljših kuharskih parov. Pobudo za prijavo je dal Miha, osmošolec, doma iz Turnišča, leto starejša Vika iz Nedelice pa je izziv sprejela. 

Mali šef Slovenije, Miha Horvat, Vika Magdič
Ines Baler
Učenca OŠ Turnišče sta med pripravami v kuhinji preživela ure in ure. Vse z namenom, da se bosta v šovu čim bolj izkazala. Foto Ines Baler

Oba rada kuhata že od zgodnjega otroštva. »Mene je za kuhanje navdušil dedek, ko sem bil star šest let. Dokler je živel, sva pogosto kuhala skupaj, moja teta in babičina sestra pa sta kuharici, tako da lahko rečem, da imamo to v družini,« pravi trinajstletnik. Najraje pripravlja sladice, znanje pa črpa iz kuharskih oddaj. Med počitnicami tudi po več ur spremlja televizijski program, namenjen kuhanju. V sladkih pregrehah se najraje preizkusi tudi devetošolka. »Kot otrok sem imela doma kuhinjo, v kateri sem se igrala. Ko sem šla na obisk k babicama, pa smo vedno kaj pripravljali. Z eno smo pekli kekse, z drugo pa kakšne večje in bolj zahtevne sladice, na primer medeno hiško za božič. Sedaj najraje ustvarjam torte in peciva, s slanimi jedmi pa sem se začela ukvarjati tako, da sem po vrnitvi iz šole kaj skuhala ali pogrela za kosilo.« Pove še, da je njen najljubši kuharski šov Masterchef Junior z znanim škotskim kuharjem Gordonom Ramsayem.

mali-šef-slovenije, miha-horvat, vika-magdič
POP TV
Miho Horvata in Viko Magdič boste lahko v oddaji prvič spremljali 28. marca. Foto POP TV

Rada kreirata po svoje
Horvatu so ljubši azijski okusi, rad ima kitajsko kuhinjo, predvsem sladko-kislo pekočo juho. Najraje speče posebno munchmallow pecivo – čokoladni biskvit, oblit z beljaki. Za to sladico je prilagodil originalni recept. Magdičeva pa je ljubiteljica gostih juh in hamburgerja, sestavljenega iz popečene lepinje, ocvrtega piščančjega zrezka, kopice zelene solate in tatarske omake. Omako občasno pripravi tudi sama. Med pripravami za oddajo sta veliko kuhala skupaj in pilila tehniko ter se posvečala dekoracijam krožnikov. Nove tehnike in triki so jima všeč, saj to privabi poglede, obenem pa dajo jedi neko dodano vrednost. Sodnikov se ne bojita, saj v živo ne delujejo tako strogo, kot se zdi na televiziji.
Osnovnošolca pri kuhi rada eksperimentirata.

Osnovne recepte črpata iz kuharskih knjig ali s svetovnega spleta, vendar jih rada nadgradita po svoje. Doma sta se že spopadla z izzivom prekmurske gibanice, vendar ne dajeta poudarka le tradicionalni kuhinji, ampak tudi preizkušanju novih stvari in okusov.

Horvat si želi delati z eksotičnimi začimbami in sestavinami ter jih vkomponirati v različne jedi. Čeprav kuha zahteva nekaj dela in časa, je po drugi strani sprostitev in navdih, pravi Magdičeva. »Sama rada kaj pripravim ob koncu tedna, saj si takrat po napornem tednu lahko privoščimo kaj sladkega.« Menita, da večine mladih sukanje v kuhinji ne zanima, se pa ta interes nekoliko povečuje s številnimi kuharskimi šovi.

Športnica in kitarist 
Na to, da sodelujeta v oddaji, sta ponosna, navdušeni so tudi njuni bližnji, sošolci in učiteljice. Sodelujoče šole bodo v oddaji tudi denarno nagrajene. Nova sezona se je začela včeraj na POP TV, epizoda, v kateri bosta kuhala Prekmurca, bo na sporedu 28. marca. Njun cilj je priti do finala. »Je pa že to, da sva se uvrstila v oddajo in bova lahko pokazala, kaj znava, velik uspeh,« v en glas pravita osnovnošolca. Nekaj pozitivne treme imata, vendar ju ta le še spodbuja. Sta najstarejša med tekmovalci letošnje sezone in samozavestno napovedujeta, da konkurenca, kolikor sta jo uspela spoznati, ni prehuda. Dodajata pa, da starost ne igra najpomembnejše vloge, ključno je znanje. 
Ne Magdičeva ne Horvat se v kuharstvu poklicno ne vidita, se pa želita še najprej ljubiteljsko ukvarjati s tem. Imata pa tudi druge konjičke. Vika Magdič je športnica. Osmo leto pleše balet, trenira gimnastiko, nekaj časa se je ukvarjala z jahanjem. Miha Horvat se trenutno posveča glasbi in obiskuje 7. razred kitare v eni od zasebnih glasbenih šol v Murski Soboti, v preteklosti pa se je podil tudi po košarkarskih igriščih.

vika-magdič miha-horvat mali-šef-slovenije
Kaj zdaj berejo drugi