vestnik

Finančno ministrstvo razburilo občine in pomurskega poslanca s predlogom nižje povprečnine

Rok Šavel, 16. 7. 2022
Ministrstvo za javno upravo
Lani so reprezentativna združenja občin z ministrom za javno upravo Boštjanom Koritnikom podpisale dogovor o višini povprečnine za leti 2022 in 2023, finančno ministrstvo zdaj predlaga, da bi bila ta v naslednjih dveh letih nižja.
Aktualno

Lani dogovorjena višina povprečnine za leto 2023 znaša 647 evrov, ministrstvo za finance pa zdaj za leti 2023 in 2024 predlaga, da bi ta znašala 639,99 evrov. Občine predlog zavračajo, ostro mu nasprotuje tudi pomurski poslanec Janez Magyar.

Lanskega septembra so takratni minister za javno upravo Boštjan Koritnik in predstavniki reprezentativnih združenj občin podpisali dogovor o višini povprečnine za leti 2022 in 2023. Po dogovoru se je povprečnina takrat dvignila za 17 evrov na 645 evrov v letu 2022 in nato na 647 evrov v letu 2023. Kot so sporočili v Skupnosti občin Slovenije, so s strani ministrstva za finance zdaj prejeli izračuna povprečnine za leti 2023 in 2024 kot izhodišče za nadaljnja pogajanja. Iz izračuna povprečnih stroškov občin za izvajanje zakonskih nalog v obdobju 2018-2021 je razvidno, da ti znašajo 653,99 evrov, a je finančno ministrstvo odštelo ocenjeno zmanjšanje stroškov občin v višini 13,08 evrov, kar nanese na okoli 26 milijonov evrov za vse občine, zaradi prihranka, ki so ga občine dobile po zakonu o finančni razbremnitvi občin.

klemen boštjančič
STA
Na finančnem ministrstvu, ki ga vodi Klemen Boštjančič, so pri izračunu upoštevali zmanjšanje stroškov občin, ki so nastali ob uveljavitvi zakona o finančni razbremenitvi občin.

Na podlagi navedenega je ministrstvo kot izhodišče za pogajanje o višini povprečnine posredovalo izračunano povprečnino v višini 639,99 evrov. Do izračuna se morajo reprezentativna združenja občin opredeliti do prvega septembra.

Pričakovali bi povečanje in ne zmanjšanje



"Na pogajanjih bomo posebej izpostavili, da je jasno razvidna rast stroškov za izvajanje zakonskih nalog občin skozi leta, zato ne moremo pristati na trditev, da se občinam stroški zmanjšujejo oziroma se bodo zmanjševali," poudarjajo v Skupnosti občin Slovenije in dodajajo še, da je bila leta 2018 iz formule za izračun izločena vsakoletna inflacija, letošnja inflacijska gibanja pa bodo prejeta sredstva za občine še občutno zmanjšala. "Občine ter njihovi javni zavodi se v letošnjem letu srečujete z nevzdržno rastjo stroškov , ki so narasli tudi za več kot 300 odstotkov, pritiskov zaradi zviševanja cen projektov, ki so že v izvajanju ... Posledično se dvigujejo cene tudi drugih produktov in storitev, zato izračuni ministrstva ne odražajo prave in realne podobe občinskih financ. Na podlagi navedenega se s trditvijo, da se bodo občinam stroški v letih 2023 ter 2024 znižali, NE STRINJAMO in takšne predloge zavračamo," so jasni v združenju slovenskih občin. Zaradi predlaganega zmanjšanja povprečnine protestira tudi bivši lendavski župan, zdaj poslanec Janez Magyar, ki je nad predlogom ogorčen in pravi, da bi kvečjemu pričakoval, da se, glede na inflacijo in višje stroške, povprečnina poveča, ne pa zmanjša.

povprečnina ministrstvo-za-finance janez-magyar občine