vestnik

10 nasvetov, kako omilite škodo zaradi neurij

G. G., A. G., 12. 6. 2018
Nataša Juhnov
Toča je v Dobrovniku prerešetala streho.
Aktualno

Ponovno so napovedane krajevne plohe in nevihte. Tako se lahko zaščitite pred točo.

1. Avtomobil postavite pod streho, v garažo ali na višje ležeče mesto

Če nimate svoje garaže, ga skušajte postaviti pod streho v javnih garažnih hišah. Če imate garaže zraven voda ali v kleti, zaradi napovedanih poplav raje ne parkirajte tam, temveč na višje ležečih mestih.


2. Zavarujte avto z odejami
V skrajnem primeru avtomobil zavarujte z odejami in rjuhami, predvsem dele, ki so najbolj na udaru: streho, stekla, pokrov motorja in prtljažnika.
3. Ne parkirajte pod drevo
Avtomobilov ne postavljajte pod drevesa, saj neurje s točo pogosto spremlja tudi močan veter.

84cf748b788291ab3d7a18827dc9e1db
Jure Zauneker
Petkovo neurje v Rakičanu drevje lomilo kot za šalo.


4. Ne ustavljajte med vožnjo
Ne ustavljajte avtomobila v podvozih, predorih in na cesti, če vas med vožnjo dohiti toča, saj s tem ogrožate sebe in druge udeležence v prometu.
5. Umaknite premičnine iz kletnih prostorov
Spremljajte stanje voda in umaknite premično premoženje iz prostorov, ki jih lahko zalije voda, to se pravi iz kletnih prostorov, prostorov blizu rek in hudournikov ter prostorov blizu odtočnih jaškov.


6. Sprostite poti za reševalce
Sprostite poti za reševalce in gasilce; če se bodo do prostora, kjer nastaja škoda, težko prebili, bo reševanje trajalo dlje.
7. Pospravite lomljive garniture s teras, balkonov, vrtov
Izpred vhodov v stavbe umaknite vozila, odstranite vse lomljive garniture s teras, balkonov, vrtov; Pospravite peskovnike, trampoline, tobogane in ostale predmete, ki bi jih lahko prenašal veter in povzročal dodatno škodo.
8. Pospravite tudi kolesa, poločevino, orodje
Ne zgolj cvetličnih lončkov, ampak pospravite tudi kolesa, pločevino, orodje in druge predmete, ki bi lahko poškodovali tudi ljudi.


9. Zaprite okna in žaluzije
Z odejami in rjuhami pokrijte rože in dele streh ali strehe vrtnih ut ter pomožnih objektov, če je to mogoče. Zaščitite stekla z žaluzijami.
10. Poskrbite za svojo varnost in ostanite v zaprtem prostoru
V prvi vrsti pa vprimeru neurja poskrbite zase in za svojce, da ne bo nihče poškodovan. Če se je neurje že razbesnelo, ostanite v zaprtem prostoru in počakajte na pomoč.

nasveti neurje toča