vestnik

110 let rojstva pisatelja Miška Kranjca

Jože Gabor, Adriana Gašpar, 23. 5. 2018
Jože Gabor
110 let rojstva pisatelja Miška Kranjca.
Aktualno

Letos je 110. obletnica rojstva pisatelja Miška Kranjca, zato se bodo konec tedna v Veliki Polani spomnili rojaka, ki je v svojih knjigah opisoval življenje v Veliki Polani in okolici.

Miško Kranjec se je rodil 15. septembra 1908 v revni kmečko-delavski družini v Veliki Polani. Po končani osnovni šoli v domačem kraju je kot nadarjen učenec nadaljeval šolanje na Marijanišču v Ljubljani in pri 17ih objavil svojo prvo črtico.Po maturi se je odločil za študij slavistike, a ga je opustil, ker se je posvetil pisateljevanju in novinarstvu, pozneje pa tudi politiki.

afda67f76d127f89c989e8b8d84ea5b5
Jože Gabor
V njegovi rojstni hiši je danes muzej.

Boj za malega človeka

Zgodaj se je odločil za realistični pisateljski način in mu je ostal zvest vse življenje. V slovenski književnosti se je s Kranjcem prvič predstavila nova literarna pokrajina Prekmurje. Spada v literarno smersocialni realizem. Glavne teme in motivi so vaški proletariat, človek in zemlja, sezonski delavec in proletarec, predvojne kapitalistične in povojne socialistične razmere, čas NOB, prodiranje kapitalizma v prekmursko vas, protest proti socialnim krivicam in boj malega človeka.

e99e88fb96ce710b4423c9ecf0c1dad0
Vecer Arhiv
16. marec 1964 - Maribor: Miško Kranjec, avtor obsežnega romana iz partizanskih dni.


Med drugo svetovno vojno je bil eden izmed organizatorjev odpora proti okupatorju v Prekmurju, deloval pa je tudi v partizanih. Po končani vojni je bil poslanec, predvsem pa se je ukvarjal s pisanjem, tudi kot novinar. Delal je v uredništvu Ljudske pravice in bil direktor Cankarjeve založbe, Ljubljanskega dnevnika in Slovenskega knjižnega zavoda, urednik Prešernove družbe in revije Obzornik. Bil je tudi večkratni predsednik Društva slovenskih pisateljev in član SAZU-ja.

f42f05315f7e50e9f27c0565b601086d
Neznan
Miško Kranjec, znan tudi kot pisatelj panonskih ravnic.

V njegovih delih je moč čutiti naklonjenost Prekmurju, Prekmurci pa so prikazani kot ljudje, ki za vedno ostanejo povezani z rodno grudo. Ki gredo v svet za zaslužkom, a se s hrepenenjem vračajo domov. Izrazitejšaavtobiografskadela so romaniMladost v močvirju(1962),Svetlikanje jutra(1968) in še posebej eno njegovih najboljših delStrici so mi povedali(1974).

Strici so mi povedali

Miško Kranjec nam je zapustil veliko zapuščino s svojimi deli, je na tiskovni konferenci povedala vodja lendavske izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti Janja Magdič: »Zato je prav, da se poklonimo njegovemu spominu tudi s spodbujanjem literarnih ustvarjalcev vseh generacij. Na literarni natečaj je prispelo veliko zanimivih literarnih del avtorjev iz različnih območij Slovenije in tudi iz Hrvaške.«


Priznanja in nagrade avtorjem najboljših literarnih del bodo podelili v petek na prireditvi Strici so mi povedali, ko bodo nastopili folklorna skupina in pevski zbor OŠ Miška Kranjca Velika Polana, cimbalistka Martina Žerdin ter tamburaška in gledališka skupina Osnovne šole Dol pri Ljubljani. V naselju Senožeti v občini Dol pri Ljubljani je namreč Kranjec živel in se od tam z veseljem vračal v svoje Prekmurje.

f8d0e3efd8638405847ef93da01497ad
Jože Gabor
110 let rojstva pisatelja Miška Kranjca.

Popoldne bo druženje nagrajencev in nastopajočih otrok v Parku dežele štorkelj in okolici. Ob 17. uri pa bo gledališka predstava z naslovom Katastrofalna večerja v izvedbi Kulturnega društva Ivan Kaučič Ljutomer. Predstava je v okviru regijskega Linhartovega srečanja odraslih gledaliških skupin.

Miško Kranjec Velika Polana pisatelj rojak prekmurje