vestnik

Aeternum pel slovenskim vojakom na Kosovu

Majda Horvat, 1. 1. 2020
osebni arhiv Aeternum
Člani kvinteta Aeternum so zapeli slovenskim vojakom na Kosovu.
Aktualno

Peli so v vojaški bazi Villaggio Italia v Peču, nastopu so ob pripadnikih Slovenske vojske prisluhnili tudi drugi povabljeni vojaški in civilni gostje.

Moški vokalni kvintet Aeternum je v počastitev dneva samostojnosti in enotnosti ter z namenom polepšanja novoletnih praznikov pripravil koncert na Kosovu.

aeternumkoncert
osebni arhiv Aeternum
Kvinteta Aeternum med nastopom.

Peli so 40. slovenskem kontingentu Kfor (sile Kosovo Force pod vodstvom Nata) v vojaški bazi Villaggio Italia v Peču, njihovemu nastopu pa so prisluhnili ob pripadnikih in pripadnicah slovenske vojske tudi drugi povabljeni vojaški in civilni gostje. Skupaj se je tako zbralo okoli 190 poslušalcev.

Po koncertu je sledijo druženje, gostje iz Prekmurja pa so obiskali še samostan Visoki Dečani in spoznali poslanstvo slovenskih vojakov na Kosovu. Na Kosovu je trenutno 250 pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske, ki opravljajo različne naloge, to pa je že 40. kontingent. Poveljnik kontingenta je podpolkovnik Peter Čuden, glavni podčastnik pa praporščak Dušan Utroša.

aeternumpoveljnik
osebni arhiv Aeternum
Koncert kvinteta Aeternum na Kosovu.

Januarja bo minilo 20 let vojaške prisotnosti na misiji na Kosovu. Sile Kfor si prizadevajo zagotavljati in ohranjati varnost na Kosovu za vse tamkajšnje državljane, ne glede na njihovo narodnostno poreklo.

Utroša se je pevcem, za katere so organizirali polet z vojaških letalom, iskreno zahvalil za izveden koncert in dvodnevni obisk.

aeternumletalo
osebni arhiv Aeternum
Z vojaškim letalom na Kosovo.

"Slovenskemu kontingentu 40 v silah Kfor je bilo to v čast in ponos," je še dejal. Vsem vojakom Slovenske vojske, ki so jih zelo lepo sprejeli, predvsem pa Utroši, ki je organiziral ter usklajeval gostovanje, pa se je v imenu kvinteta Aeternum zahvalil vodja Andrej Tibaut. "To so pravi vojaki, a z velikim srcem, ljudje z veliko začetnico," je še dejal.

aeternum;slovenska-vojska kosovo-koncert