vestnik

Akcija Hitrost: Policisti bodo z radarji prežali na najhitrejše 

ABE, 7. 8. 2018
Nataša Juhnov
Do nedelje bodo pomurski policisti poostreno nadzirali hitrost vožnje. 
Aktualno

Z nadzorom želijo policisti dolgoročno vplivati na voznike, da spremenijo svoj slog vožnje. Kot primarni vzrok za nastanek prometnih nesreč še vedno izstopa vožnja z neprilagojeno hitrostjo.

Do nedelje bo tudi na pomurskih cestah potekala vseevropska akcija Hitrost. "Na območju Policijske uprave Murska Sobota (PUMS) bomo poostreno preverjali, ali vozniki upoštevate omejitve hitrosti. Neprilagojena hitrost je namreč še vedno glavni vzrok za prometne nesreče, v katerih se ljudje huje telesno poškodujejo ali celo umrejo," so sporočili s PUMS.



Z nadzorom želijo policisti dolgoročno vplivati na voznike, da spremenijo svoj slog vožnje. Kot primarni vzrok za nastanek prometnih nesreč še vedno izstopa vožnja z neprilagojeno hitrostjo. Prevelika hitrost je namreč pogosto povezana tudi z nekaterimi drugimi dejavniki, kot so nepravilna stran in smer vožnje, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje pravil o prednosti in uživanje alkohola, preden vozniki sedejo v vozilo.
Človeški faktor je torej najpogostejši vzrok za nastanek nesreč. Vozniki so namreč tisti, ki ne upoštevajo dobronamerno napisanih prometnih in nekaterih drugih pravil, ki jih večinoma sicer poznajo, vendar največkrat zanemarjajo ali ne upoštevajo.


"Da bi bila naše ceste bolj varne, moramo za to poskrbeti predvsem vozniki sami, dosledno spoštovati cestnoprometne predpise ter ohranjati hitrost v dovoljenih mejah, kot to določajo prometna pravila. Z doslednejšim spoštovanjem omejitev hitrosti in ustrezno prilagoditvijo vožnje razmeram na cesti bi lahko obvarovali marsikatero življenje, saj stopnja poškodb narašča sorazmerno s hitrostjo. Zato v policiji znova opozarjamo: vozniki, prilagodite hitrost svoje vožnje veljavnim omejitvam, pa tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter razmeram na cesti," so ob začetku akcije še sporočili s PUMS.


Vozniki so namreč tisti, ki ne upoštevajo dobronamerno napisanih prometnih in nekaterih drugih pravil, ki jih večinoma sicer poznajo, vendar največkrat zanemarjajo ali ne upoštevajo.
policija akcija hitrost radarji prekrški