vestnik

Kacin: "Ne moremo si privoščiti, da bi šli po poti Italije, Španije in ZDA"

I.B., 3. 4. 2020
STA
Vladni govorec Jelko Kacin.
Aktualno

"Trendi zadnjih dni pričajo, da hodimo po meji epidemije," je danes dejal Jelko Kacin. Ne vemo pa, ali je to zatišje ali zatišje pred viharjem.

Po svetu je število okužb s koronavirusom preseglo milijon. Jelko Kacin, vladni govorec, je dejal, da v Sloveniji število okužb narašča nekoliko počasneje kot po svetu. "Ne moremo si privoščiti, da bi šli po poti Italije, Španije in ZDA," je poudaril in dodal, da nam to za zdaj uspeva. Številni odločni ukrepi pri nas so uvedeni zato, da se življenje čim prej vrne v ustaljene tirnice. Ukrepi pa morajo biti koristni za vse in tudi življenjski, je še povedal Kacin. Vlada danes pričenja s pripravo drugega svežnja ukrepov, razmišlja pa tudi, katere gospodarske panoge ponovno zagnati. Pri tem pa je prioriteta ta, da se zagotovi dovolj zaščitne opreme. 

koronavirus, znanstvenik,test, raziskava, laboratorij
Reuters
Število okužb po svetu je preseglo milijon.

Del policije bo vlada ta konec tedna odpoklicala z južne meje, da bodo lahko bolj poostreno nadzirali prepoved gibanja in zadrževanja na javnih površinah, je še napovedal Kacin. Na tiskovni konferenci pa je še sporočil, da se danes vrača večje število Slovencev iz Velike Britanije. Na letalu, ki bo okrog 18. uri priletelo na Brnik, bo okrog 148 naših državljanov, pa tudi nekaj Hrvatov. 

Je pa včeraj vlada med izjeme, za katere ne velja začasna prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, uvrstila tudi vrtnarije, drevesnice in cvetličarne, ker imajo v tem času veliko pridelkov, ki so vezane na sezonsko prodajo in je bilo v vzgojo teh rastlin vloženega veliko sredstev in dela, kar bi lahko zaradi neprodaje propadlo.

slovenija koronavirus aktualno-stanje