vestnik

Število okužb višje za 39, v sedmih domovih za starejše pozitivnih 137 stanovalcev

I.B., 1. 4. 2020
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Število okuženih s koronavirusom se je včeraj povečalo za 39. Skupno je tako v Sloveniji zabeleženih 841 primerov.

Včeraj je bilo opravljenih 1288 testiranj, od tega je bilo 39 brisov pozitivnih. Hospitaliziranih je 119 oseb, na intenzivni negi pa jih je 31. Včeraj so iz bolnišnične oskrbe na novo odpustili osem bolnikov, 110 zdravstvenih delavcev v Sloveniji pa je v samoizolaciji. 

Že smo poročali o dvema včerajšnjima smrtnima žrtvama. Oba sta bila oskrbovanca šmarskega doma upokojencev, eden je umrl v domu, drugi pa v celjski bolnišnici. Skupno število umrlih zaradi koronavirusa v Sloveniji je 15. 

Vladni govorec Jelko Kacin se je na tiskovni konferenci odzval na kritike, ki so se pojavile zaradi zaostritve ukrepov. Pravi, da dokler bo število novo okuženih raslo, ne bomo uspešni. "Ko bomo dosegli, da bo število novo okuženih oseb pričelo padati, in ko okužene osebe ne bodo številčno več okužile drugih, se bo stanje začelo stabilizirati," dodaja. Danes se je Slovenija pomaknila za eno mesto navzdol po številu okužb v Evropski uniji, je še povedal Kacin. Naša država je tako zdaj na 14. mestu. 

otrok, koronavirus, maska
Profimedia
Fotografija je simbolična.

Državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič je spregovorila o situaciji v domovih za starejše. Dejala je, da je prva skrb vseh, ki so vpeti v delovanje domov za starejše, ta, da jih zaščitijo in poskrbijo za njihovo zdravje. Med drugim je naštela nekaj ukrepov, ki jih izvajajo po večjih domovih za starejše. Izvajajo denimo razkuževanje pred vstopom v dom, prepoved obiskov, merjenje temperature zaposlenim. Omenila je še, da se zaščitna oprema po domovih ne deli na zalogo, ampak nekje na tri dni, za sprotno rabo. 

Kaj pravi Ribičeva o tem, da naj bi svojci starejše vzeli v oskrbo domov?

Pravi, da ta poziv direktorja Klinike Golnik Aleša Rozmana na ministrstvu pozdravljajo, vendar se morajo svojci zavedati odgovornosti in tega, da varovancem domovi za starejše predstavljajo njihov dom. Zato se je treba s starejšimi pogovoriti in jim povedati, da gredo iz doma za več dni, morda celo za daljši čas. S sproščenimi kapacitetami bi v domovih lažje pripravili prostor za izolacijo in tako bolj učinkovito zajezili širjenje okužbe. 

Danes bodo pristojni preučili možnosti, kako ravnati v primeru okužb v domovih za starejše, in kaj narediti, da bi se temu izognili. Po delovnem srečanju, ki ga pripravlja Ministrstvo za zdravje, bo tudi več znanega o tem, kakšni postopki bodo sledili v naslednjih dneh. 

V Sloveniji so okužbe potrjene v sedmih domovih za starejše. 30 primerov okužb je pri zaposlenih v domovih, 137 pa pri stanovalcih. 

koronavirus slovenija aktualno-dogajanje