vestnik

Epidemija se ustavlja, čaka nas mirno poletje

A.N.R.R,, 10. 5. 2021
Twitter
Po besedah Bojane Beović so ukrepi nujni.
Aktualno

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovala državni sekretar na Ministrstvu za zdravje mag. Franc Vindišar in dr. Bojana Beović, vodja posvetovalne skupine za cepljenje.

Uvodoma je vladna govorka Maja Bratuša povedala, da se epidemija umirja, znižala se je tudi 14- dnevna in 7-dnevna incidenca, 7-dnevno povprečje pa po danes objavljenih podatkih znaša 606, še včeraj je bilo 614, pred enim tednom 661.

bojana beovic pl1
Primož Lavre
Infektologinja Bojana Beović.

Bojana Beović: Pričakujejo se tud nova zdravila

Bojana Beović je povedala: »Na področju cepljenja proti covidu-19 se zaradi novih spoznanj neprestano spreminjajo pristopi, kar se zdi moteče. Ampak tudi v Sloveniji želimo nova spoznanja smiselno upoštevali in s tem zagotoviti varen in učinkovit sistem cepljenja.« Predstavila je tudi nekaj odgovorov na najbolj pereča in aktualna vprašanja.

Pojasnila je, da je cepivo podjetja AstraZeneca, imenuje se vaxsezbria, po priporočilih evropske agencije za zdravila (EMA) možno uporabljati tako, da se da drugi odmerek da po 4 do 12 tednih. Raziskave so pokazale, da je cepljenje bolj učinkovito, če dobi oseba drugi odmerek po 12 tednih, kot če bi ga dobila že pred 6 tedni. Cepivo je zelo učinkovito že po prvem odmerku, po podatkih EME zaščita nastopi 3 tedne po prvem odmerku in ostaja enako dobra vsaj 3 mesece, do drugega odmerka.  

Tisti, ki so cvid-19 preboleli, pa je smiselno, da se cepijo po 6 do 8 mesecih.

koronavirus, zdravstvo, epidemija
Niko Časar
koronavirus, zdravstvo, epidemija

V Sloveniji imamo trenutno 49 tisoč odmerkov cepiva AstraZeneca, v maju in juniju pa pričakujejo še 500 odmerkov tega zdravila. Tako da zadrege z drugim odmerkom, ob rezervah tega cepiva, ne bi smelo biti. Če AstraZenece ne bo dovolj, imajo tudi rezerve rešitve oziroma scenarije. Načrtujejo pa tudi cepljenje z ostalimi cepivi, proizvodnjo povečujejo Pfizer in BioNtech. Pričakujejo se tudi nova cepiva.

Beovićevaa je še povedala, da se epidemia umirja in da nas čaka mirno poletje. Jeseni pa nas čaka ponovni val, ki pa ne bo tako hud.

franc-vindišar
STA
Franc Vindišar

Franc Vindišar:  Vsa cepiva so varna

Franc Vindišar pa je spregovoril o  stanju v bolninicah, ki so opredeljena kot covid bolnišnice. V drugem valu so postelje v intenzivnih oddelkih predstavljale 17 odstotkov vseh bolnikov, v tretjem valu pa se je dvignil na 25 odstotkov. Razloge za višji delež v tretjem valu pripisujemo, pravi, angleški različici novega koronavirusa.  Kapacitete bolniških postelj na intenzivnih oddelkih pa so se skoraj podvojile.

Trenutno se število hospitaliziranih znižuje, tako na standardnih kot na i intenzivnih posteljah. V tem tednu bomo, je napovedal, glede na število bolnikov lahko že zmanjšali število kapacitet in covid bolnišnic. To pa tudi pomeni da se bodo lahko v zdravstvu bolj posvetili ostalim zdravstvenim storitvam.

koronavirus covid19 aktualo-stanje