vestnik

Hrvaška ostaja varna država

Vestnik, 30. 6. 2020
Profimedia
Hrvaška ostaja varna država.
Aktualno

Vladni govorec Jelko Kacin je sporočil, da Slovenija Hrvaške ne bo umaknila z zelenega seznama.

Kacin je pojasnil, da se je hrvaška vlada na podlagi pogovora med obema predsednikoma vlad in v dogovoru med obema nacionalnima inštitutoma za javno zdravje, odločila, da prevzame slovenske vzorce obnašanja in zapre nočne lokale, diskoteke, obenem pa odpove podobne prireditve. Oba nacionalna inštituta komunicirata na dnevni ravni, tako uradni govorec, povečano število okuženih pa zahteva izmenjavo izkušenj in dobrih praks v obeh državah. 

Trenutno stanje, kumulativno 14-dnevno število na Hrvaškem, presega deset okuženih na 100 tisoč prebivalcev, zadnji podatki pa kažejo 11,77 okužb na 100 tisoč prebivalcev. "Danes delamo projekcijo, kako bi stvari lahko izgledale, vendar je bila potem na podlagi ocene in izmenjave vseh teh informacij, sprejeta odločitev, da Slovenija Hrvaške iz spiska zelenih varnih držav v tem trenutku ne umakne," je odločitev pojasnil Kacin. 

Tiste, ki so na Hrvaškem, je opozoril na to, da so pozorni, da se izogibajo gneči, ter da naj uporabljajo zaščitne maske, ko bodo vstopali v zaprte prostore. Mlade pa je pozval, da sedaj, ko diskoteke in nočni klubi ne bodo obratovali, ne improvizirajo in sami ne organizirajo takih zabav. 

koronavirus jelko-kacin