vestnik

Alenka Horvat: "Telemedicina nikakor ne more nadomestiti pregleda v ambulanti, zato včasih potrebuješ še instinkt"

A. Nana Rituper Rodež, 20. 12. 2020
Nataša Juhnov
Med obiski posameznih pacientov ambulanto pošteno prezračimo in razkužimo, pravi.
Aktualno

Respiratornih okužb pri otrocih je zaradi zaprtja vrtcev in šol veliko manj kot običajno v tem času, pravi pediatrinja Alenka Horvat, pa tudi koronavirus je zelo obziren do otrok. Nekatere druge bolezni pa ne počivajo. Kako je s pregledi v koronačasu?

»V tem koronskem času so se tudi v naši ambulanti nekatere stvari spremenile, nekatere pa skoraj ne,« nam je povedala pediatrinja Alenka Horvat iz otroške ambulante. »Že prej smo imeli veliko telefonske in elektronske komunikacije, kdor pa potrebuje pregled, lahko tudi zdaj pride v našo ambulanto.« Ob pregledu nosijo masko, plašč in vizir, da bi zavarovali sebe, otroke in starše. 

»Danes je že tako, da za nikogar, ne zase in ne za druge, razen tistih, ki so preboleli, ne moremo z gotovostjo trditi, da ni potencialno kužen, četudi nima simptomov.«

Ob sumu na okuženost s koronavirusom, pa jih pošljejo na covid točko na odvzem za brisa na covid.

»Vsekakor pa smo zelo dosledni pri naročanju, nihče ne pride nenaročen, vsak mora prej poklicati, da se dogovorimo za točno uro, katere se poskušamo vsi držati in vedno imamo še malo časovne rezerve. Med obiski posameznih pacientov ambulanto pošteno prezračimo in razkužimo,« pove in upa, da ta točnost ostala tudi, ko bodo ti čudni časi za nami.

Pediatri imamo tokrat srečo, pravi, da je koronavirus zelo obziren do otrok in okužbo z njim prebolevajo res zelo blago. »Opažam pa, kar so se starši v teh mesecih naučili, da nas v zadnjem času več niti ne pokličejo, če domači prebolevajo okužbo in ob tem zboli še otrok. Zato pa tudi menim, da je okužb številčno še več, saj te niso zajete v statistiko.«

130f230b76109fd1bd047bd2ec74c597
Nataša Juhnov
Preverili smo, kako je z dostopnostjo zdravnikov v koronačasu. Pediatrinja Alenka Horvat opaža, da starši nimajo nobenih zadržkov, da z otrokom ne bi prišli, in tudi s pregledi ne odlašajo.

Ker so vrtci in šole zaprti, je respiratornih okužb veliko manj kot običajno v tem času. Nekatere bolezni pa nikoli ne počivajo, zato so pozorni na vse anamnestične podatke, da česa ne spregledajo. »V nekaterih primerih telemedicina nikakor ne more nadomestiti pregleda v ambulanti, zato včasih potrebuješ še instinkt, da se vse konča, kot se mora.« 

Sklene, da je njihova dostopnost enaka kot prej in tudi starši nimajo nobenih zadržkov, da z otrokom ne bi prišli, in tudi s pregledi ne odlašajo. Ves čas epidemije redno opravljajo preventivne preglede dojenčkov in cepljenje otrok. Tudi napotnice za specialistične preglede pišejo enako kot do sedaj, s tem da se bodo nekatere zadeve zaradi neizvajanja programov na sekundarni in terciarni ravni odložile, a teh primerov v pediatriji ni zelo veliko. »V nujnih situacijah je z našega vidika opravljeno vse,« še pove.

Preberite še:

Daniel Grabar: "Zaradi dela v posebnih razmerah je predvsem zdravnik, ki dela na covidnem oddelku, težje dostopen. 

alenka-horvat zdravtsvo dostopnost koronačas