vestnik

Arum gre v stečaj: Delavke so se le objele in se razšle 

Majda Horvat, Andrej Bedek, 1. 7. 2019
Nataša Juhnov
Arum
Aktualno

Zaposleni upajo, da bo stečajni postopek čim prej stekel in da dobijo denar iz jamstvenega sklada. Delodajalec jim je dolžan del plače za april in plačo za maj ter del lanskega regresa.

Podjetje Arum je danes zapustilo vseh 245 delavk in delavcev, saj je lastnik in direktor družbe Dušan Gomboc vložil predlog za stečaj. Gomboc je zaposlene seznanil s svojo odločitvijo na jutranjem zboru delavcev, kjer jim je prav tako povedal, da za podjetje ni uspel dobiti državne pomoči, da bi potem Finančna uprava Republike Slovenije (Furs) umaknila blokado transakcijskega računa zaradi neplačanih prispevkov v višini 210 tisoč evrov. Arum je kot zdravo jedro stečajnega dolžnika Aha Mure nadaljevalo s proizvodnjo v istih prostorih in najeto opremo od sredine leta 2015 z nekaj več kot tristo delavci.

Že tretji stečaj

"Nobene hude krvi ni bilo. Nekaj delavk je samo vprašalo, kdaj lahko pričakujejo denar iz jamstvenega sklada, potem pa smo si izmenjale telefonske številke, se objele, nekatere solznih oči, si zaželele vse dobro, in se malo pred sedmo uro zjutraj razšle," je povedala sindikalistka v podjetju Jolanka Horvat. Zanjo in tudi za večino delavk je to že tretji stečaj murskosoboškega tekstilnega podjetja, in ob agoniji, ki so jo zaradi težav podjetja spet preživljale zadnjih nekaj mesecev, so se zdaj v najtežjem položaju znašle delavke, ki jim do upokojitve manjkajo tri ali morda štiri leta. Čas, ko bodo imele pravico do denarnega nadomestila z zavoda za zaposlovanje zaradi brezposelnosti, bo namreč prekratek, da bi se po izteku te pravice lahko upokojile. "Zaposleni nismo krivi in krivde tudi ne moremo naprtiti ne temu in ne onemu. Je pa zelo težko," je dejala Horvatova.

Stroje ustavili že prejšnji ponedeljek

Čeprav je imelo podjetje veliko naročil za delo, so delavci stroje ustavili že prejšnji ponedeljek, potem pa ostali doma na dopustu vse dni po prazniku. Tako so se dogovorili z delodajalcem, torej, da počakajo na novice glede pričakovane državne pomoči. Na dopustu pa bodo tudi od 1. julija naprej, saj je to zanje ugodneje kot če bi jim delodajalec odredil čakanje na delo doma. Ta jim je zdaj ostal dolžan zadnji obrok aprilske plače, plačo za maj in zadnji obrok za lanski regres, 18. julija pa bi morali zaposleni prejeti že tudi plačo za junij.

27ad34968c0692426b52c875568412f0
Nataša Juhnov
Zgodovina se je ponovila. Dušan Gomboc z delavkami Mure, ki so protestirale pred tovarno leta 2009.

Zaposleni zdaj upajo, da bo sodišče čim prej oklicalo stečaj in da se jim čim prej izteče odpovedni rok, ki jim ga bo odredil stečajni upravitelj. "Naj se postopek čim prej začne, da delavci prejmemo denar iz jamstvenega sklada, kajti brez prihodkov je težko živeti," je povedala Horvatova. Pričakujejo pa tudi, da se bodo v stečajnem postopku za kratek čas še vrnili za stroje in dokončali delo, ki so ga pustili nedokončanega.

Gospodarsko ministrstvo terjalo načrt

Minuli teden se je v reševanje podjetja vključilo tudi gospodarsko ministrstvo, Gomboc, ki se je odločil, da za medije ne bo dajal izjav, pa se je sestal s predstavniki ministrstva in finančne uprave. To je potrdil državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti, in za nekatere medije izjavil, da je Gombocu predlagal, naj podjetje pripravi terminski program odplačevanja dolga do Fursa in načrt prestrukturiranja, ki bi bil osnova za državno pomoč podjetju na osnovi zakona o pomočeh podjetjem v težavah, s čemer pa bi morala soglašati tudi evropska komisija. Toda tega načrta in vloge za pomoč po Cantaruttijevih besedah Arum na ministrstvo ni posredoval, Furs pa naj ne bi imel možnosti, da podjetju odobri odlog plačila prispevkov.

Težave že lani

Podjetje Arum se je znašlo v finančnih težavah že konec lanskega leta, delavci pa so z njimi bili podrobneje seznanjeni aprila letos, ko so prejeli obvestilo o neplačanih prispevkih za socialno varnost. Podjetje je lani ustvarilo 4,9 milijona evrov prihodkov in to poslovno leto končalo z izgubo v višini 222 tisoč evrov. Po nekaterih informacijah naj bi bil eden ključnih razlogov za težave podjetja poslovne narave, saj je prišlo do prekinitve sodelovanja z zanesljivim partnerjem, italijansko družbo Lubiam.