vestnik

Avstrija, Češka, Slovaška in Madžarska za popolno odprtje meja sredi junija. Slovenije in Italije ne omenjajo

STA, Vestnik, 25. 5. 2020
Nataša Juhnov
Mejni prehod v Gederovcih. Fotografija je simbolična.
Aktualno

Avstrija, Češka, Slovaška in Madžarska so za popolno odprtje meja sredi junija ob pogoju, da bodo številke glede pandemije covida-19 še naprej vzpodbudne. Končno odločitev o odprtju meja med omenjenimi državami bodo sprejeli premierji, je sporočil avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg. Italije in Slovenije pri tem ni omenil.

Schallenberg se je o odprtju meja pogovarjal s kolegi iz Češke, Slovaške in Madžarske. "Videokonferenca je jasno pokazala, da obstaja pozitivna dinamika glede ponovne vzpostavitve prostega pretoka oseb sredi junija", je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA dejal Schallenberg. Dodal je, da je predpogoj "nadaljnji pozitivni razvoj številk, tako da naj bi končno odločitev o odprtju meja zelo kmalu sprejeli predsedniki vlad teh držav". Odločitev o istočasnem odprtju meja za vse štiri države je v rokah vlad posameznih držav, so ob tem dodatno sporočili z avstrijskega zunanjega ministrstva v luči doslej zadržanega stališča Slovaške.



Schallenberg pri tem po navedbah APA danes ni omenil Italije in Slovenije. Ob tem so na Dunaju zgolj dodali, da poteka "redna izmenjava mnenj z vsemi sosednjimi državami", tudi z Italijo in Slovenijo, in napovedali, da naj bi se avstrijski zunanji minister še nocoj po telefonu pogovarjal z italijanskim kolegom Luigijem Di Maiem. "Omejitev prostega pretoka oseb z Italijo mora biti čim krajša, a ostati v veljavi, dokler bo potrebno," so še sporočili z avstrijskega zunanjega ministrstva.

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod
Nataša Juhnov
Mejni prehod Kuzma. Avstrija glede odprtja meje s Slovenijo še vedno precej nefleksibilna.

Italija namerava svoje meje za državljane EU odpreti 3. junija, kar je za Avstrijo po navedbah APA očitno prezgodaj. Avstrija pa je pri odprtju meja s Slovenijo zadržana prav zaradi Italije. Slovenska vlada je minuli teden zaradi tega že ostro kritizirala Avstrijo in zahtevala čimprejšnje odprtje meje med Slovenijo in Avstrijo.



Slovenski zunanji minister Anže Logar je pred tednom dni na pobudo nemškega zunanjega ministra Heika Maasa sodeloval na videokonferenci na temo omilitve ukrepov na državnih mejah zaradi turističnih potovanj. Na videokonferenci je sodeloval tudi avstrijski zunanji ministri, poleg tega še zunanji ministri Bolgarije, Cipra, Grčije, Hrvaške, Italije, Malte, Portugalske in Španije.

Uradni govorec zunanjega ministrstva Aleksander Geržina je ob tem konec tedna dejal, da je Avstrija glede odprtja meje s Slovenijo še vedno precej nefleksibilna, čeprav je epidemiološka slika v Sloveniji glede okužb z novim koronavirusom enaka ali celo boljša kot v Avstriji. Dodal je, da sta državi glede tega vprašanja v stiku in slovenska stran pričakuje skorajšnjo spremembo stališča Avstrije.

V Sloveniji so minuli teden odkrili tri nove okužbe z novim koronavirusov, nazadnje v nedeljo eno novo okužbo. V Sloveniji so doslej opravili 75.016 testov na novi koronavirus. Okužbo z novim koronavirusom so skupno potrdili pri 1469. Umrlo je 107 ljudi.

V Avstriji so doslej opravili 405.341 testov. Okužb z novim koronavirusom so skupno potrdili pri 16.463 ljudeh. Umrlo je 641 ljudi. V nedeljo so v Avstriji potrdili 32 novih okužb z novim koronavirusom, kažejo podatki avstrijskega ministrstva za zdravje.

avstrija češka slovaška madžarska slovenija meja