vestnik

Avstrijska vlada potrdila obvezno cepljenje od februarja

Vestnik, STA, 16. 1. 2022
Profimedia
Z omenjenim zakonom bo Avstrija kot prva država EU uvedla obvezno cepljenje proti covidu-19. Tisti, ki so preboleli to bolezen, bodo izjema le 180 dni, navaja nemška tiskovna agencija dpa.
Aktualno

Avstrijska vlada je včeraj predstavila končno obliko predloga zakona, s katerim namerava vpeljati obvezno cepljenje proti covidu-19 za vse starejše od 18 let v državi. V veljavo naj bi stopil v začetku februarja, do sredine marca bo prehodno obdobje brez kazni. Kasneje bodo necepljeni kaznovani z globo od 600 do 3600 evrov.

Izjema od tega pravila bodo le nosečnice in tisti, ki se ne morejo cepiti iz zdravstvenih razlogov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Kancler Karl Nehammer je na včerajšnji novinarski konferenci poudaril, da gre pri tem ukrepu za "skupno dobro", saj "nismo posamezniki, ki živimo ločeno drug od drugega, temveč smo skupnost".
Obvezno cepljenje bodo uvajali v treh fazah. V začetku februarja bo vsako gospodinjstvo prejelo pisno obvestilo o ukrepu. Ta začetna faza bo trajala do 14. marca in šele potem bodo sprožili nadzor izpolnjevanja obveznosti, med drugim tudi v cestnem prometu. Necepljeni bodo morali od takrat naprej računati na kazen, ki bo v hitrem postopku znašala 600 evrov, v rednem postopku pa do 3600 evrov.

Če bodo epidemiološke razmere to zahtevale, se lahko uveljavi tudi tretja faza, ko bo z odlokom zvezne vlade določen časovni rok za cepljenje in nato z odobritvijo parlamenta uvedene tudi avtomatske kazni za necepljene po vsej državi. Obvezno cepljenje bodo zaenkrat uvedli za starejše od 18 let in ne že od 14 let, kot so sprva tudi razmišljali. Skupno gre za 7,4 milijona ljudi oziroma 83 odstotkov prebivalstva.

Parlament bo o omenjenem predlogu zakona odločal v četrtek, danes pa ga bo obravnaval parlamentarni odbor za zdravstvo.

dunaj, covid19, avstrija
Matej Fišer
Avstrija


Za sprejetje zakona je potrebna navadna večina v parlamentu, ki jo vladni ljudska stranka (ÖVP) in Zeleni imajo tako v spodnjem kot zgornjem domu parlamenta. Vlada si prizadeva tudi za pridobitev podpore opozicijskih socialdemokratov (SPÖ) in stranke Neos, medtem ko svobodnjaki (FPÖ) odločno zavračajo obvezno cepljenje.

Z omenjenim zakonom bo Avstrija kot prva država EU uvedla obvezno cepljenje proti covidu-19. Tisti, ki so preboleli to bolezen, bodo izjema le 180 dni, navaja nemška tiskovna agencija dpa.


V državi število okužb narašča. Včeraj so zabeležili najvišje število zabeleženih okužb na nedeljo, medtem ko je bil dnevni rekord dosežen v sredo s 17.006 primeri. V avstrijskih bolnišnicah je včeraj bilo 883 bolnikov s covidom-19, od tega 212 na intenzivni negi, umrlo je pet ljudi.

Nataša Juhnov
Avstrija