vestnik

Beltinski župnik se ne da 

Janko Votek, 23. 7. 2018
Niko Časar
Beltinski župnik zaenkrat ostaja. 
Aktualno

Murskosoboški škof Peter Štumpf je izdal dekret o umiku beltinskega župnika Alojza Benkoviča z župnijskega mesta v Beltincih. Benkovič se z dekretom ne strinja, zato je sprožil ustrezne postopke pred cerkvenim sodiščem. 

Beltinski župnik Alojz Benkovič bi se moral v začetku avgusta po dekretu murskosoboškega škofa Petra Štumpfa umakniti z župnijskega mesta. Po naših informacijah škof ni navedel pravih razlogov za umik, vendar se Benkovič z dekretom ne strinja;
zato je sprožil ustrezne postopke pred cerkvenim sodiščem.

bf1362ff14502a4e931280d39193e6a5
Nataša Juhnov
Murskosoboški škof Peter Štumpf izdal dekret, da se mora beltinski župnik umakniti.


Kot smo neuradno izvedeli, je Benkovič zadnji iz skupinedevetih župnikov, ki so si prizadevali za ustanovitev murskosoboške škofije. Vsi ostali so se morali umakniti sami ali so pa že bili umaknjeni. Štumpf naj bi Benkoviču namesto beltinske ponujal tri druge župnije, česar pa Benkovič ni želel sprejeti. Razlog naj bi bila nedokončana obnova cerkve v Beltincih.

Premestitve sicer septembra

Premestitev Benkoviča bi bila izredna, saj so vse ostale predvidene 15. septembra, ko se vodja pastoralne službe murskosoboške župnije Franc Zorec vrne z daljšega dopusta v Združenih državah Amerike.
Tudi Zorec, ki je bil do zdaj župnik v Bakovcih, bo takrat postal ljutomerski župnik, kjer bo zamenjal župnika Andreja Zrima, ki ga je nekaj staršev obtožilo grobega ravnanja z otroki.
Ker je beltinski župnik sprožil postopek pred cerkvenim sodiščem, bo zdaj sodišče najprej določilo mediatorja, ki bo skušal doseči dogovor med obema stranema; če mediacija ne bo uspela, pa se bo sprožil cerkveni postopek. A dokler sodišče ne odloči, velja t. i. status quo oziroma župnik Alojz Benkovič ostaja v beltinski župniji.
Arhiv Vestnika
Alojz Benkovič
beltinci župnik alojz benkovič peter štumpf