vestnik

Beovićeva bi vodila Zdravniško zbornico Slovenije

STA, 18. 10. 2020
STA
Bojana Beović
Aktualno

Za položaj predsednika Zdravniške zbornice Slovenije se potegujejo sedanja predsednica Zdenka Čebašek-Travnik, infektologinja Bojana Beović, ki je širši javnosti postala znana kot vodja svetovalne skupine za covid-19, ter predsednica sekcije domskih zdravnikov Tanja Petkovič. Člani zbornice bodo med kandidatkami izbirali 17. novembra.

Sprva so bile volitve, na katerih bodo poleg predsednika zbornice izbirali tudi poslance skupščine zbornice, predvidene za 12. maj, a so jih takrat zaradi epidemije covida-19 premaknili na poznejše obdobje, tako so predvidene za 17. november.

Tokrat izvedbe volitev kljub zaostreni epidemiološki situaciji v državi ne bodo ponovno zamaknili. "Glede na trenutno stanje volitev in volilnih opravil ni razloga, da volitve ne bi bile izvedene 17. novembra," so zapisali za STA. Statut in poslovnik namreč predvidevata korespondenčno izvedbo volitev, zaradi česar stiki med člani zbornice za potrebe volitev niso potrebni.

Za veljavnost volitev še vedno 50-odstotni kvorum

Za predsednika sicer lahko kandidira vsak član zbornice, katerega kandidaturo predlaga vsaj 50 zdravnikov s podpisano izjavo, ali vsaj trije regijski odbori, ali pa kandidaturo predlaga izvršilni odbor. Kandidat za predsednika zbornice ne sme biti nosilec funkcij v organih političnih strank.

Volitve predsednika so veljavne, če se glasovanja udeleži vsaj polovica članov zbornice z volilno pravico. Volitve se opravijo z glasovanjem po pošti. Izvoljen je kandidat, ki je prejel večino veljavnih glasov članov zbornice. Če se to ne zgodi v prvem krogu, sledi drugi krog med kandidatoma, ki sta v prvem krogu prejela največ podpore. Mandat predsednika traja štiri leta z enkratno možnostjo ponovne izvolitve.

4732cf3485d318903a3dc40b64c84c82
Nataša Juhnov
Zdenka Ćebašek Travnik


Čebašek-Travnikova se poteguje za vnovičen mandat

Psihiatrinja in nekdanja varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik je na svoji spletni strani zapisala, da lahko skupaj zbornico naredijo še bolj koristno in privlačno za vse člane, ne glede na poklicni status, specializacijo, starost, spol, položaj v zdravstvenem in izobraževalnem sistemu ali osebne poglede na določen problem. "V zbornici gradimo kolegialnost, solidarnost in predvsem medsebojno spoštovanje," je dodala.

Ob tem verjame, da je članstvo v minulih treh letih zaznalo drugačen utrip in delovanje naše zbornice, ki je zdaj bolj odprta in aktivna na več področjih. Čebašek-Travnikovo je kmalu po njeni izvolitvi zapustilo nekaj njenih ožjih članov ekipe, mnogim v zbornici se je zdela sporna višina njene plače, zaradi česar so ji člani v skupščini niso dali zaupnice, a kljub temu ni zapustila svojega položaja.

Sicer pa je bila zlasti ob začetku in prvih mesecih epidemije covida-19 ostra do oblasti, saj da zlasti zdravstva ni dovolj pripravila na epidemijo. Prejšnji teden pa je sporočila, da je tudi sama okužena z novim koronavirusom. Do nje je kritičen del zobozdravništva, ki želi ustanoviti svojo zbornico, češ da ni držala obljub.

Ekipo Čebašek-Travnikove sestavljajo generalni sekretar zbornice Iztok Kos, podpredsednik zbornice Dean Klančič, zobozdravnik in podpredsednik zbornice Krunoslav Pavlović, predsednica odbora za osnovno zdravstvo Vesna Pekarović Džakulin ter predsednik sveta za izobraževanje Gregor Prosen.



Beovićeva trenutno prva zdravnica v boju proti epidemiji

Beovićeva je zdravnica, ki se trenutno verjetno najpogosteje pojavlja pred televizijskimi ekrani, saj je vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje. Nekdaj je že vodila zdravstveni svet, želi pa si, da se mnenje zdravnikov in zobozdravnikov sliši in upošteva.

Kot je razbrati iz njenega programa, mora zbornica s profesionalnim medijskim pristopom postopno in z argumenti izboljšati javno podobo zdravnikov in obenem zaščititi posameznike, ki so se znašli v medijskem linču. Poleg tega si mora zbornica prizadevati za ustanovitev sklada, ki bo omogočal izplačilo nekrivdne odškodnine. Zdravniku, ki je zaradi obtožbe zašel v stisko, pa nuditi pravno, strokovno, po potrebi psihološko pomoč in zaščito njegovega imena.

Prizadevala si bo tudi za večjo prisotnost zbornice na terenu, posodobitev pravilnika o licencah, ki mora biti mednarodno primerljiv, in za sistematična izobraževanja članov na področju komunikacijskih veščin, poslovanja in veščin vodenja. Meni tudi, da bi bilo smiselno, da zdravniki za svoje ostarele in onemogle kolege ob odsotnosti zavarovanja za dolgotrajno nego v državi poskrbijo sami z organizacijo doma za onemogle zdravnike, ki bo omogočal kakovostno nego na dostopen način.

Na seznamu njenih podpornikov je javnosti več znanih imen, med njimi strokovna direktorica ljubljanske psihiatrične klinike Blanka Kores Plesničar, infektologinja Mateja Logar, predstojnik centra za travmatologijo UKC Ljubljana Matej Cimerman, predstojnik plastične kirurgije UKC Ljubljana Uroš Ahčan, vodja centra za nosečnice v postojnski porodnišnici Nataša Tul Mandič, družinska zdravnica Nena Kopčavar Guček itd.



Cilj Petkovičeve je korenita sprememba zdravstvenega sistema

Petkovičeva pa je specialistka družinske medicine in vodja sekcije domskih zdravnikov, ki ocenjuje, da zdravstveni sistem postavlja številne ovire temeljnemu poslanstvu zdravniškega stanu, ki je skrb za zdravje. Kot je zapisala v programu, ga želi z ekipo korenito spremeniti v korist bolnikov, zobozdravnikov in zdravnikov. "Zdravniška zbornica mora biti pri tem glavna glasnica, ki bo zagotavljala podporo članstvu in bila obenem deležna njegove podpore," je prepričana.

Ob morebitni izvolitvi napoveduje, da bo zbornica prevzela pobudo in poskrbela za uveljavitev standardov in normativov v prakso ter si prizadevala za reformo primarne ravni zdravstvenega varstva. Meni tudi, da je treba spodbujati avtonomijo zobozdravništva v skupni in močni zbornici, zobozdravniki pa naj bodo samostojni pri strokovnih vprašanjih in tudi finančno neodvisni.

Napoveduje še oblikovanje finančnega sklada za morebitne drage sodne postopke in vložitev pravnega spora na področju omejevanja svobodnega poklica mladim specialistom. Prizadevala si bo za večjo digitalizacijo delovanja zbornice z uvedbo elektronskih volitev in videokonferenčnimi sejami odborov.

V njeni ekipi so med drugim v. d. strokovnega direktorja celjske bolnišnice Dragan Knežević, strokovni vodja ZD Celje Marko Drešček, znani zobozdravnik Jure Poglajen in predsednik sindikata Praktikum Igor Muževič.

zdravniki zbornica volitve