vestnik

Beovićeva: Cepljenje s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19 smiselno tudi za polno cepljene prebolevnike

STA, 23. 12. 2021
Vanesa Jaušovec
Predhodna prebolelost okužbe s koronavirusom slabo ščiti pred ponovno okužbo v primeru koronavirusne različice omikron, je pojasnila predsednica zdravniške zbornice in infektologinja Beovićeva.
Aktualno

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović ocenjuje, da je cepljenje s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19 zaradi širjenja različice omikron smiselno tudi za cepljene prebolevnike. Doslej je veljalo, da prebolela okužba s koronavirusom ob osnovnem cepljenju velja, kot da je posameznik prejel tri odmerke cepiva, je spomnila.

Predhodna prebolelost okužbe s koronavirusom slabo ščiti pred ponovno okužbo v primeru koronavirusne različice omikron, je pojasnila predsednica zdravniške zbornice in infektologinja Beovićeva. Po nekaterih podatkih je zaščita le 19-odstotna, je dejala. Cepljenje s tretjim odmerkom je zato smiselno tudi za tiste, ki so že polno cepljeni in so hkrati tudi že preboleli okužbo, je dejala v današnji izjavi za medije.

Po kolikšnem časovnem obdobju je zaščita po preboleli okužbi nična, sicer še ni znano, poudarja. Gotovo pa bi bilo cepljenje s poživitvenim odmerkom pametno priporočiti osebam, ki so okužbo s koronavirusom prebolele pred letom dni ali še prej.

Posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, katere vodja je prav tako Beovićeva, po neuradnih informacijah STA o priporočilih glede cepljenja prebolevnikov s poživitvenimi odmerki še ni odločala. Nazadnje so o tem govorili na sestanku skupine 23. novembra, ko so sprejeli mnenje, da polno cepljeni prebolevniki ne potrebujejo poživitvenega odmerka.

Po podatkih vlade je z enim odmerkom trenutno cepljenih 1.245.897 ljudi, kar predstavlja 59 odstotkov populacije. Z vsemi odmerki je cepljenih 1.183.969 ljudi, kar je 56 odstotkov prebivalstva. Poživitveni odmerek je po aktualnih podatkih prejelo 416.527 oseb.

cepljenje cepivo koronavirus epidemija zdravniki zbornica