vestnik

Beovićeva poziva k odpovedi družinskih srečanj ob dnevu mrtvih

Vestnik, 12. 10. 2020
STA
Bojana Beović
Aktualno

Vodja svetovalne skupine za covid-19 dr. Bojana Beović je povedala, da se zaradi slabšanja epidemiološke slike bližamo sprejetju ukrepov iz tretjega paketa oranžne faze.

To med drugim pomeni, da bi začasno zaprli dejavnosti, ki prispevajo k širjenju virusa. Gre predvsem za dejavnosti, kjer se ljudje srečujejo izven svojih domov in delovnih okolij, saj se na ta način krog ljudi, kjer se virus lahko potencialno prenaša, veča. Omenila je športne dejavnosti, gostinske obrate in servisne dejavnosti. Beovićeva je poudarila, da se zaveda, da so ti ukrepi neprijetni, a moramo imeti pred očmi dejstvo, da gre le za začasen ukrep. Po njenih ocenah bi določene dejavnosti zaprli za čas dveh inkubacijskih dob oziroma štirih tednov, nato pa jih spet odprli. Kot je dejala, se lahko poslovimo od ideje, da bi virus popolnoma "izbrisali", saj je država odprta, mej pa se ne bo več zapiralo. Naučiti se bomo torej morali živeti z virusom.

Ker se približuje 1. november, ko obeležujemo dan spomina na mrtve, poziva državljane, naj letos odpovejo družinska srečanja, kot so običajna ob tem prazniku. 

novo sta