vestnik

Beovićeva v soboški bolnišnici: "Tukaj so v slovenskem merilu opravili eno največjih del"

STA, Vestnik, 14. 10. 2021
FB Zdravniška zbornica Slovenije
Zdravniška zbornica Slovenije je obiskala Pomurje.
Aktualno

Predstavniki Zdravniške zbornice Slovenije so za svoj prvi regijski obisk nasploh izbrali Pomurje. Predsednica Bojana Beović je ob tem dejala, da želijo tako poglobiti sodelovanje in najti skupne točke za boljše delo, posebej pa je pohvalila delo soboške bolnišnice v času covida-19.

"Zbornica je velik forum zdravnikov, ki se pogovarjamo o problemih, s katerimi se srečujemo pri svojem poslanstvu, za obiske po regijah pa smo se odločili, da se še bolj povežemo, se pogovarjamo, spoznavamo in tako res začutimo, kje so problemi in kje lahko zdravniška zbornica priskoči na pomoč," je povedala Beovićeva na novinarski konferenci v soboški bolnišnici.

Zbornica ima javna pooblastila v imenu države, med njimi so specializacije, ki se dotikajo dela in kadrovskih načrtov vsake bolnišnice in regije, poleg tega se ukvarjajo s podporo zdravniškemu delu oz. zdravniku pri različnih, tudi pravnih vprašanjih, zdaj imajo na primer težave z nasiljem nad zdravniki, s kariernim svetovanjem in podobno, da lahko zdravnik lažje opravlja zahtevno delo, je spomnila Beovićeva.



Po njeni oceni so razmere v soboški bolnišnici zelo dobre, saj se je na marsikaterem področju kadrovsko okrepila, postala učna bolnišnica, ki usposablja različne specializante, celo študente za nekatere področja iz Ljubljane, tako da ni več neka odmaknjena bolnišnica.

245017216_944769959753234_8801323870633282641_n
Zdravniška zbornica Slovenije
Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović je pohvalilo delo Splošne bolnišnice Murska Sobota v času epidemije.


Posebej pa je omenila čas covida. "Slučajno sem bila lansko jesen tukaj na nekem strokovnem razgovoru, ko so pripeljali prvega pacienta s covidom in si nismo predstavljali, kakšno ogromno delo bo morala bolnišnica narediti s kadrovskimi in prostorskimi viri, ki so seveda omejeni povsod, v manjši bolnišnici pa sploh. Tako da so tukaj v slovenskem merilu opravili eno največjih del," je poudarila.

Predstavniki zbornice so se sestali tudi s predstavniki pomurskih zdravstvenih domov, med drugim so govorili o specializaciji zdravnikov medicine dela, kjer so ponekod ozka grla, prenovljena specializacija pa naj bi omogočala omogočila lažjo pretočnost. Posebnost tega dela je namreč v tem, da se ne opravlja za potrebe javne zdravstvene mreže, zato ni prednostne liste za usposabljanje.

sbms, zdravniška-zbornica-slovenije
FB Zdravniška zbornica Slovenije
Zdravniška zbornica Slovenije je obiskala Pomurje.



Sicer je pri specializacijah nasploh najbolj izpostavljena družinska medicina, ki se jo ministrstvo sicer trudi okrepiti z dovolj razpisanimi mesti, a ta v veliki meri ostajajo prazna, ugotavlja Beovićeva in v imenu zbornice poziva zdravnike, da se med usposabljanjem navdušijo za poklic, ki je marsikje na svetu privlačen, a ga je pri nas zaradi slabih razmer težko obrniti v pozitivno smer.

Kadrovske težave drugod v Pomurju


Po sestanku s predstavniki zdravstvenih domov so ugotovili, da je stanje v Murski Soboti zadovoljivo, v Lendavi, Ljutomeru in Gornji Radgoni pa imajo velike kadrovske težave in staro zdravniško populacijo. Pri tem sta po besedah Beovićeve dva problema, razpisovanje specializacij, ki je v rokah ministrstva, zbornica pa pripravi vloge, ki upoštevajo predloge s terena, drugi pa je ta, da se mladi zdravniki ne odločajo za specializacije za tiste delodajalce, za katere se ve, da so delovne razmere težke, tako da je to začarani krog, ki ga težko preseči.

zdravniki zbornica regije bojana-beović splošna-bolnišnica-murska-sobota