vestnik

Betonarna na Hotizi: Slovenec, ki spoštuje slovensko državo in plačuje davke

Majda Horvat, 25. 5. 2019
Majda Horvat
Damijan Balažic betonarne ne namerava zapreti.
Aktualno

Lastnik Damijan Balažic pogodbe, po kateri naj bi mu država izplačala subvencijo, še ni videl.

Podjetju Betonski izdelki Balažic s Hotize, katerega proizvodni obrat je zaradi arbitražne razsodbe ostal za mejno črto, je gospodarsko ministrstvo z odločbo dodelilo finančno spodbudo v višini do 200 tisoč evrov. Dodeljena finančna spodbuda spada med aktivnosti vlade v sklopu implementacije arbitražne razsodbe in je namenjena kritju stroškov investicije in stroškov za tekoče poslovanje. Torej ne gre za odškodnino, ampak za subvencijo. Lastnik podjetja Damijan Balažic je namreč v svoji vlogi, ki jo je poslal na gospodarsko ministrstvo, navajal, da betonarne na obstoječi lokaciji ne more širiti, kot je sam povedal, pa je tudi ne namerava opustiti.



Na osnovi omenjene odločbe naj bi ministrstvo s podjetjem sklenilo pogodbo, nato pa bi podjetje vlagalo zahtevke za izplačilo teh sredstev. A preden je vlada sprejela sklep, da se projekt vključi v načrt razvojnih programov in se s tem omogoči izplačilo finančne spodbude podjetniku, je gospodarsko ministrstvo objavilo novico, da so ponovno navezali stik z direktorjem podjetja. Balažic namreč ugotavlja, da so se okoliščine zanj po oddaji vloge spremenile. Kot še napovedujejo na ministrstvu, se bodo z vlagateljem sestali v prihodnjih dneh, znova proučili njegovo vlogo in še naprej iskali ustrezne rešitve.
Balažic novih okoliščin ni razkril, izjavil pa je: »Skušam normalno živeti in delati kot Slovenec, ki spoštuje slovensko državo in plačuje davke. Dokler meja ne bo na novo zakoličena, je zame tam, kjer je teritorialno bila.«
Balažicu pogodba, ki naj bi jo sklenil z ministrstvom, še ni bila predstavljena in je še tudi ni podpisal.

Nataša Juhnov
Nedorečena meja. Slika je simbolična.
Betonski izdelki Balažic hotiza