vestnik

Bi Britance zanimala koncesija? Zatišje glede arbitraže v poznavalskih krogih že vzbuja pozornost

Majda Horvat, 29. 5. 2021
Majda Horvat
V vrtinah Pg-10 (na fotografiji) in Pg-11 A sta bili izvedeni dve oziroma tri stimulacije s postopkom hidravličnega lomljenja.
Aktualno

Državno odvetništvo, ki je predlog tujih vlagateljev za poravnavo zavrnilo, ni obveščeno, da bi Ascent začel sodni postopek.

Po dveh mesecih od slovenske zavrnitve poravnave z britanskimi vlagatelji so v pisarni državnega odvetništva na naše vprašanje odgovorili, da do ponedeljka, 23. maja, niso bili obveščeni o tem, da bi Ascent Resources in Ascent Slovenia vložila zahtevek za arbitražo ali začela kakršen koli sodni postopek zoper Slovenijo v zvezi z domnevnim protipravnim poseganjem države v njuno naložbo na petišovskem polju.


Poročali smo že, da je slovenska stran sredi marca Britancem sporočila, da ne sprejema poravnave v zvezi s pridobivanjem plina na petišovskem plinskem polju. Ascent Resources bi se bil po neuradnih podatkih pripravljen pobotati za 25 milijonov evrov odškodnine zaradi zamud pri postopkih izdajanja dovoljenja za pridobivanje plina z metodo hidravličnega lomljenja, potem ko je najprej grozil s tožbo v višini 120 milijonov evrov. Ascent je hkrati z objavo novice o zavrnitvi poravnave na svoji spletni strani napovedal, da bo spor nadalje reševal pred arbitražo.

plin, petišovci, tožbe
Majda Horvat
Zatišje glede arbitraže v poznavalskih krogih že vzbujata pozornost.

Zatišje glede arbitraže in nizek tečaj delnice podjetja, ki se ni popravil vse od objave novice o slovenski zavrnitvi poravnave, v poznavalskih krogih že vzbujata pozornost. Pogovori se sučejo okrog morebitnih novih pogajalskih izhodišč za dosego zunajsodnega dogovora. Je morda v igri interes Ascenta za pridobitev koncesije?
Koncesija za izkoriščanje mineralnih surovin, nafte in plina v pridobivalnem prostoru Murska depresija je bila podeljena maja 2002 in je v veljavi do maja 2022, koncesijska pravica pa zdaj daje izključno pravico za izkoriščanje mineralnih surovin, nafte in plina družbi Geoenergo. Gre za družbo Petrola in države, v kateri ima vsak družbenik polovični delež.
Ali je pred skorajšnjim iztekom koncesijske pogodbe že v pripravi koncesijski akt za novo obdobje? Z ministrstva za infrastrukturo so nam odgovorili, da do 18. maja ministrstvo ni prejelo vloge koncesionarja za izdajo novega koncesijskega akta. Prav tako ni bila vložena vloga za podaljšanje veljavnosti rudarske pravice.

plin ascent-resources