vestnik

Bi šli v šolo za župana? 

V. T., 19. 9. 2018
Arhiv
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Dvanajst regionalnih stičišč nevladnih oranizacij iz vse Slovenije je oblikovalo novo pobudo, gre za Šolo za župane. Vpisati se je mogoče do 27. septembra; prvo srečanje pa bo 1. oktobra.

Šola za župane spodbuja kandidate, ki se bodo na bližajočih volitvah potegovali za županske stolčke, k temu, da bodo v svoje programe vključili predloge, pobude in potrebe svojih bodočih volilcev. Bistvo omenjene šole je namreč doseči večje sodelovanje med kandidati in ljudmi iz lokalne skupnosti. Šola za župane je namreč neka platforma oziroma osnova, na kateri lahko prebivalci prispevajo k oblikovanju kakovostnega bivanja v skupnosti, medtem, ko lahko kandidati pa pokažejo svoje videnje razvoja. S šolo za župane bodo namreč spodbujali volivce, da izberejo kandidate, ki imajo v programih najboljšo kombinacijo za skupnost, okolje in gospodarstvo.

Slovenski primeri dobre prakse

V šoli se bodo kandidati drug od drugega učili iz praktičnih primerov in izkušenj in sicer iz slovenskih primerov dobre prakse.
Kandidati se bodo v šoli srečali na 15. dogodkih, ki se bodo odvijali po vsej Sloveniji; prvi bo 1. oktobra. V Šoli za župane bodo na urniku različne teme, ki so skupne mnogim skupnostim, recimo turizem, podjetništvo, kultura in se dotikajo vseh generacij – od otrok do starostnikov. Vse pa povezuje želja po večjem sodelovanju prebivalcev pri razvoju občin. Na urniku Šole za župane v pomurski regiji bodo: turizem in kultura, mladi, sociala, prostovoljstvo. Vsebine se bodo še dopolnjevale glede na predloge, ki jih stičišče zbira v lokalni skupnosti.
nevladne organizacije šola za župane