vestnik

Bioplinarna pred izdihom

Janko Votek, 15. 12. 2018
Nataša Juhnov
Aleksandru Abrahamu se je sesul zadnji megalomanski projekt. 
Aktualno

Šalovska bioplinarna, ki jo je začel graditi Aleksander Abraham v zadnjem obdobju županovanja v šalovski občini, sicer ni bila več v njegovi večinski lasti. Je pa še vedno družbenik z minimalnim deležem v družbi. Bioplinarno obvladuje angleška družba Antares renewable. Direktorja pa sta Bernard Walsh in Gregor Orešek.

Do nedavnega je veljalo, da družba nemoteno posluje. Sredi lanskega leta je celo sklenila pogodbo o vzdrževanju in ponovnem zagonu bioplinarne v Dobrovniku. Konec oktobra je stečajni upravitelj Bioplinarne Gjerkeš pogodbo o vzdrževanju razdrl zaradi insolventnosti šalovske bioplinarne. Za zdaj iz uradnih podatkov ni mogoče razbrati, ali je podjetje začelo kakršen koli postopek sanacije. Prav tako še ni vložen predlog za stečaj podjetja. Poleg vknjižene zastavne pravice Gorenjske banke tekoče poslovanje ni bilo spodbudno. Lansko leto je družba končala s skoraj milijonsko izgubo, ob tem pa ima še za 1,2 milijona dolgoročnih in za več kot 2,6 milijona evrov kratkoročnih finančnih obveznosti. Nastale kratkoročne finančne obveznosti verjetno izvirajo iz obveznosti do dobaviteljev.



Na prvi pogled je nejasen direktorski položaj Gregorja Oreška v bioplinarni, ki ima vrsto sumljivih podjetij. Orešek ima stalno bivališče v Šalovcih in registrirano podjetje Kingstone, ki se ukvarja s proizvodnjo in prodajo električne energije, vendar lani ni trgovalo z energijo. Njegovo drugo podjetje Ledina – prevoz je registrirano v Mariboru in v stečaju. Je solastnik podjetja Obnovljive investicije, v katerem je družabnik tudi Klima Petek, ki se prav tako ukvarja z električno energijo, in solastnik podjetja Ombreto, ki se ukvarja s poslovnim svetovanjem. Toda nobeno od posredniških podjetij ne dosega velikega prometa. Zato se je promet z električno energijo očitno opravljal drugod, saj je bioplinarna v lanskem letu še poslovala.

Arhiv Vestnika
Orešek ima stalno bivališče v Šalovcih. 
plinarna ŠALOVCI Gregor Orešek