vestnik

Biroplast: Iz pretesnih v sodobne poslovne prostore

Majda Horvat, 11. 12. 2018
Majda Horvat
Boštjan Kramar je podjetje ustanovil že kot študent, a se zdaj ukvarja s povsem drugačno dejavnostjo. fotografija majda horvat
Aktualno

Biroplast, podjetje Boštjana Kramarja iz Črenšovec, ki se ukvarja z zastopstvom, prodajo, dajanjem v najem in servisom pisarniške in računalniške opreme, obnavlja več kot šestdeset let star objekt v središču Črenšovec.

Kupilo ga je od Splošne kmetijske zadruge Črenšovci in ga preureja za svojo dejavnost, trenutno pa še posluje v prostorih ob stanovanjski hiši v Črenšovcih, v katere se je preselilo pred dvanajstimi leti.V kupljenem objektu je dolga leta delovala trgovina Kmetica, zgoraj so bili upravni prostori zadruge, ob njih pa prireditvena dvorana črenšovske občine, prostor za krajevno knjižnico in drugi spremljajoči prostori, kar vse še naprej ostaja v lasti lokalne skupnosti. Solastnika objekta pa sta se že tudi dogovorila in rešila vprašanje ureditve oziroma ločitve vhodov. Nakup in obnova objekta bosta stala skupaj 250 tisoč evrov, sredstva pa bo v celoti zagotovilo podjetje Biroplast iz lastnih virov in z najetim posojilom.Boštjan Kramar, direktor podjetja, pravi, da bodo s svojo prisotnostjo oživili dogajanje v središču kraja in se še bolj približali strankam. Razmišljajo namreč tudi, da bi svojo ponudbo razširili še z opremo in storitvami za fizične osebe.

Šest zaposlenih

Začetki podjetja Biroplast segajo v začetek devetdesetih let, ko je Kramar še kot študent brez štipendije odprl samostojno podjetje in začel popoldansko dejavnost izdelovanja polietilenskih vrečk za potrebe gospodinjstev. Začetki zdajšnjega podjetja, ki je kljub povsem drugačni dejavnosti ohranilo začetno ime, segajo približno dvajset let nazaj, ko so zaposlili prva dva delavca, zdaj pa jih v Biroplastu dela že šest. Podjetje ima dve osnovni dejavnosti. Prva zajema prodajo, servis, oddajanje različnih vrst večfunkcijskih naprav, fotokopirnih strojev in tiskalnikov, druga pa ponudbo računalniške opreme, POS-opreme za gostinske in trgovske lokale ter programske opreme za poslovanje storitvenih, proizvodnih, trgovskih in gostinskih podjetij. Pogodbeno s podjetjem Biroplast sodeluje tudi zunanji partner, ki opravlja storitve na področju računovodstva, financ in kadrovskih evidenc. Težijo namreč k čim bolj celoviti in večplastni ponudbi za stranke, kar je tudi ena od njihovih pomembnih konkurenčnih prednosti.

»Podjetju Pomgrad ponujamo najem večfunkcijskih naprav na vseh njihovih gradbiščih po Sloveniji, na Hrvaškem in tudi na Švedskem,« je poudaril Boštjan Kramar.

Storitve na daljavo

Podjetje Biroplast je bilo doslej predvsem lokalno usmerjeno, v zadnjem obdobju pa širi tudi območje svojega delovanja. »Naš cilj je, da postanemo prvi ponudnik na področju optimizacije tiskanja, kopiranja in skeniranja dokumentov ter upravljanja dokumentov na območju severovzhodne Slovenije in vodilni ponudnik programske opreme za poslovanje vseh vrst podjetij z lastno podporo. Uporabljamo nova, kreativna programska orodja, da bi v največji meri zmanjšali odzivne čase in strankam zagotovili kakovostne storitve,« je povedal sogovornik. Strankam zagotavljajo učinkovite rešitve tudi na daljavo. »Podjetju Pomgrad tako ponujamo najem večfunkcijskih naprav na vseh njihovih gradbiščih po Sloveniji, na Hrvaškem in tudi na Švedskem,« je poudaril sogovornik.


Ostanejo v Črenšovcih

Podjetje Biroplast ima zdaj na voljo približno 130 kvadratnih metrov poslovnih prostorov, nekaj opreme pa imajo uskladiščene tudi v najetih prostorih. Zaradi prostorske stiske so, tako Kramar, že nekaj časa iskali rešitev. Preučevali so tudi možnost preselitve podjetja v Mursko Soboto, vendar so se potem zaradi naklonjenosti domačemu okolju in ker večina zaposlenih prihaja iz okoliških krajev, odločili, da ostanejo v Črenšovcih. Po ogledu objekta, ki je bil na prodaj, in preučitvi gospodarnosti vlaganja v nakup in obnovo so se odločili za ta korak. S tem bo podjetje Biroplast pridobilo 450 kvadratnih metrov prostorov v pritličju in nadstropju objekta. Za podjetje pomembna pridobitev bo ureditev predstavitvenega prostora, kjer bodo lahko strankam neposredno predstavili celostne rešitve. V obnovljenem objektu pa bo dobila prostor tudi pisarna za računovodske storitve.Po načrtih bodo izvajalci del, ki jih je podjetje Biroplast poiskalo med domačimi ponudniki in svojimi partnerji, do konca decembra dokončali zunanjost objekta in okolico, v zimskih mesecih pa bi izvajali dela v notranjosti. Preselili se bodo enkrat v prvi polovici prihodnjega leta.
Majda Horvat
Nekdanjo zadružno zgradbo v središču Črenšovec je kupilo podjetje Biroplast za svojo dejavnost. fotografija majda horvat
Biroplast prenova prostorov