vestnik

Bogato glasbeno dogajanje: od festivala Petroleum Beat do Radgonske noči

T. K., 4. 6. 2022
Niko Časar
Zasedba Siddharta 9. julija prihaja na Radensko noč. FOTO NIKO ČASAR
Aktualno

V naši pokrajini bodo nastopile skupine Dubioza Kolektiv, Siddharta in Big Foot Mama

Ob odsotnosti epidemije in z njo povezanih ukrepov se nam to poletje v Pomurju obeta zelo bogata in pestra ponudba dogodkov zabavne glasbe. Prve polovice junija sicer koledarsko še ne moremo šteti za poletje, ampak če bo vreme lepo in toplo, bo prav gotovo ustvarjalo poletni užitek ob spremljanju glasbenih nastopov, tako da razlike ne bo mogoče niti opaziti. Po kronološkem vrstnem redu predstavljamo naš širši izbor glasbenih dogodkov, na katere je vredno opozoriti. 

Začelo se bo že ta konec tedna s festivalom Petroleum Beat, ki se po nekaj letih premora vrača na prizorišče pri Expanu. Sicer v skrajšani različici, saj je bil sprva mišljen kot dvodnevni festival, a je glavna gostja, ameriška kultna skupina Madball, odpovedala celotno poletno evropsko turnejo, zato bo festival Petroleum Beat potekal samo en dan. V soboto, 4. junija, bodo nastopile zasedbe Slapshot (Boston, ZDA), The Mahones (Kingston, Kanada), Odpisani (Prekmurje/Hrvaška), Born from Pain (Heerlen, Nizozemska), In-Sane (Gornja Radgona), Social Free Face (Sombotel, Madžarska), Potato Mushroom (Radenci) in Pocket Fox (Madžarska). 

Glasba bo zaznamovala tudi Festival ljubezni na negovskem gradu. Ta petek bo zaigrala in zapela skupina Patetico, v soboto pa sledijo koncerti Ditke tria in Ferija Lainščka ter Magnifico Balcountry Quarteta in Balladera. 



V ponedeljek, 6. junija, bo v Mladinskem centru Gornja Radgona najprej performans Ryuza Fukuhare in Rajka Muršiča, nato pa koncert mariborskega benda Nea boi nula. Na istem prizorišču bo v petek, 10. junija, pomurska skupina Unicum predstavila svoj novi album. 

Le dan kasneje bo v Parku doživetij v Križevcih pri Ljutomeru nastopila soboška blues rock zasedba Valter Ego. Člani in organizatorji napovedujejo in obljubljajo, da bo koncert v vsakem vremenu. 11. junija bo zabavno tudi v Gornji Radgoni. Po prireditvi Športaj s Klinko v TŠC Trate bosta za živahne ritme poskrbela Emkej z Muzičari ter Nipke.   
V soboto, 18. junija, se pri mostu prijateljstva v Gornji Radgoni obeta velik mednarodni dogodek, drugi festival Bad RADgona. V koncertnem večeru bodo nastopili skupina Music & Voice z gimnazije v avstrijski Radgoni, avstrijski zasedbi Sunshine Society in Candlelight Ficus, Prlek Samo Budna s svojim bendom in slovenska skupina Regen. Na drugem koncu Pomurja, v športnem parku Lendava, bo isti večer koncert zasedbe Crvena jabuka in domačega benda L'Amour Fou. 



Festival Soboški dnevi bo tudi letos ponudil nekaj koncertnih poslastic. 24. junija bosta nastopili skupini Dubioza kolektiv in Leni Kravac (Expano), 25. junija Koala Voice (grajsko dvorišče), 26. junija pa zasedbi Joker Out in Mi2 (Slovenska ulica).  

25. in 26. junija se bo v Pomurju mudila tudi Nina Pušlar. Prvi dan bo imela nastop v ŠC Ivanke Serec v Radencih, drugi dan pa pri Domu penine v Gornji Radgoni, kjer ji bo družbo delala skupina King Foo.


Od 30. junija do 3. julija bo v Križevcih pri Ljutomeru festival Re:Pannonia 2022. Ob pripravi članka organizatorji še niso izdali programa nastopajočih, je pa že možno razbrati, da bo ena od glavnih glasbenih gostij pevka Neisha. 

Radenska noč bo 8. in 9. julija. Prvi večer bosta nastopili lokalni zasedbi Einschlog in Strain ter mariborski bend Happy Ol' McWeasel, drugi večer pa skupini Siddharta in Mrfy. Radgonska noč bo na sporedu 20. avgusta, koncertirali pa bosta zasedbi Big Foot Mama in Prismojeni profesorji bluesa. 

V Pomurju bo še veliko prireditev, kjer pa še glasbeni izvajalci niso dokončno določeni. Takšna bosta julija in avgusta festivala Skrito dvorišče in Soboško poletje v Murski Soboti (ena od nastopajočih naj bi bila domača skupina Špirit), rock zasedb pa prav gotovo ne bo manjkalo tudi 9. julija ob Gajševskem jezeru na motorističnem srečanju, ki ga pripravlja MK Jezerski duhovi, in od 12. do 16. julija na Grossmannovem festivalu v Ljutomeru. Pretežno madžarski bendi se bodo predstavili v novem ciklusu Banffy Nights od 17. junija do 2. septembra v Lendavi, ljubitelji srbske narodne glasbe pa bodo na svoj račun prišli 23. julija, ko bo na igrišču pri PGD Pušča nastopil velikan te zvrsti Miroslav Ilić. 



Za glasbeni skok čez meje naše pokrajine pa priporočamo 18. junij, ko bo v ormoškem klubu Unterhund v tretjem sklopu cikla Nindri Indri koncert slovenske skupine Nina Bulatovix in avstrijske zasedbe Hella Comet.  

glasba dogajanje pomurje