vestnik

Boleče grlo, smrkav nos - nočna mora vsakega starša

U. B., 20. 11. 2017
Aktualno

Virusno vnetje zgornjih dihal najpogosteje imenujemo kar prehlad. Verjetno zato, ker smo za okužbo dovzetnejši v hladnih mesecih, posebno, kadar nas zebe.

Raziskave so pokazale, da se takrat, ko imamo mrzle noge, refleksno skrčijo žile v nosu, obrambna sposobnost nosne sluznice je oslabljena in dovzetnost za okužbe z virusi večja.

Vse se začne, ko...

Inkubacijska doba traja okoli štiri do pet dni, prehlad pa lahko nato vztraja tudi do deset dni, pri manjših otrocih celo dlje. In čeprav jo odrasli načeloma odnesemo brez posledic, je za malčke kdaj zelo potuhnjena bolezen, ki jo morate budno opazovati, saj zlahka preraste v vnetje grla, ušes ali žrela in posredno v bronhitis, pljučnico ali sinusitis. Če se vam zazdi, da je otrok apatičen, nima apetita, ima težave s spanjem, prehitro diha ali mu piska v pljučih, zato takoj obiščete pediatra. K zdravniku morate tudi ob bolečinah v grlu ali ob težkem požiranju, ob povišani temperaturi, vnetem ušesu in kadar je otrok nemiren ali se okrevanje vleče dlje kot deset dni, saj lahko gre za sinusno infekcijo.

Kaj lahko naredite?

• Prvi in drugi dan prehlada naj otrok ostane doma. A ni ga treba siliti k počitku v postelji. Pravzaprav mu bo gibanje celo koristilo, saj to dviguje stopnjo adrenalina v krvi, ki pomaga pri zdravljenju.
• Kapljic za nos ne uporabljajte, če vam jih ni predpisal zdravnik. Zlasti ne za odrasle, ker pogosto vsebujejo alkohol. Veliko bolje je, če si pri težavah z zamašenim noskom pomagate tako, da se z otrokom odpravite v kopalnico, zaprete okna in vrata ter na vso moč odprete toplo vodo, dokler se kopalnica ne zasiči s paro. v njej ostanita tako dolgo, kolikor je mogoče; najmanj 15 minut, kar je še posebno koristno pred spanjem in hranjenjem. Lahko pa uporabljate tudi ampule s čistilno tekočino za nos, posebej prilagojeno otrokom.
• Vlažite zrak, dvignite vzglavje posteljice, otroka pod nosom mažite z nevtralno kremo ali vazelinom.
• Zdravila, ki zbijajo vročino, naj predpiše zdravnik. Antibiotiki pri prehladu ne pomagajo, pomagajo pa v boju s sekundarnimi bakterijskimi infekcijami.
• Otrok naj veliko pije. Ponudite mu dva ali tri obroke hrane oziroma pijače z vitaminom C v naravni obliki. Če ne more jesti, mu pogosteje ponujajte majhne obroke. Mleka in mlečnih izdelkov mu ni treba omejevati.
• Pri majhnih otrocih priporočamo uporabo nosnega aspiratorja, ki bo očistil dihalne poti.
• Neprijetne bolečine v grlu pa blažite s pastilami prijetnega okusa, ki vsebujejo 80 odstotkov sluzi in tako skupaj s slino ustvarijo zaščitni sloj na sluznici ust in žrela ter varujejo pred bolečino in draženjem.
Ne pozabite, da je začetek mnogih bolezni podoben prehladu. Zato ni dovolj, da otroku diagnozo postavite kar sami. Začetni simptomi rdečk, noric in škrlatinke so zelo podobni, enako pri respiratornih alergijah.