vestnik

Boxmark Leather: Uprava zanika odhod iz Murske Sobote

Janko Votek, 12. 6. 2018
Nataša Juhnov
Boxmarkova zastava še plapola pred glavnim vhodom v nekdanjo Muro.
Aktualno

Nov lastnik Murinih nepremičnin pravi, da pogajanj o podaljšanju najema ni bilo

Boxmark Leather iz Kidričevega je po agoniji Aha Mure in njenem propadu od stečajnega upravitelja najel Murine proizvodne prostore. V teh je začel šivati prevleke. V obratu se je zaposlilo kar nekaj delavk iz Aha Mure in te so ostale v podjetju vse do danes.


Pred skoraj dvema tednoma so dobro obveščeni povedali, da Boxmark Leather iz Kidričevega svojo poslovno zgodbo v Murski Soboti končuje. To je bilo svojevrstno presenečenje, saj je podjetje oziroma njegov direktor Marjan Trobiš v začetku tega meseca za Dnevnik napovedal podpis novih pogodb in ponovno rast obsega proizvodnje in s tem povezane nove zaposlitve. Konec lanskega leta so se za podobno potezo odločili v obratu v Otiškem Vrhu, a so ga potem zaprli, delavcem pa omogočili zaposlitev v Kidričevem. V Boxmarku nam je na zastavljeno vprašanje, koliko je resnice o zapiranju soboškega obrata, direktor Marjan Trobiš odgovoril: »V podjetju Boxmark Leather se do današnjega dne z DUTB nismo pogovarjali o katerih koli delih najemne pogodbe. Prav tako DUTB ni postavljala kakršnih koli pogojev za nadaljevanje proizvodnje na naši lokaciji v Murski Soboti, posledično tudi ni bilo govora o selitvi proizvodnje v Kidričevo. Dane informacije ne držijo in niso točne.«


Razmere na terenu izjavo Marjana Trobiša postavljajo pod vprašaj. Že pred dvema tednoma je namreč Boxmark Leather po naših informacijah začel prazniti skladišče z repromaterialom, ki ga je imel najetega v nekdanji Aha Muri in je najem podaljšal z novimi lastniki. Posredno so nam dokaj jasen odgovor o podaljšanju najema oziroma koncu sodelovanja poslali iz Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Odgovorili so nam namreč, da objekte za zdaj še upravlja stečajni upravitelj. DUTB bo objekt, ki ga je »kupila« od stečajnega upravitelja, formalno prevzela v poletnih mesecih. Po prevzemu bo lahko z interesenti sklepala morebitne najemne pogodbe. V DUTB poudarjajo, da družba Boxmark Leather za zdaj ni zaprosila za podaljšanje najema. DUTB se glede podaljšanja najema dogovarja z drugim najemnikom dela objekta. K temu so še dodali, da bo DUTB nepremičnine Mure po prevzemu temeljito pregledala, očistila in po potrebi tudi sanirala. Po prevzemu in sanaciji bo začela postopek prodaje, v vmesnem času pa jih bo dajala v najem potencialnim najemnikom za tržno najemnino.
Iz uradnih objav stečajnega upravitelja je moč ugotoviti, da je Boxmark Leather sklenil in podaljševal najemno pogodbo s stečajnim upraviteljem za 90 centov po kvadratnem metru. Tržna najemnina pa naj bi se gibala okrog 2,50 evra za kvadratni meter. Če bo resnično prišlo do selitve Boxmarka iz Murske Sobote, to ne bo samo zaradi tržne najemnine. Problem je tudi pomanjkanje delovne sile. Delavke nekdanje Mure so pred koncem aktivne delovne dobe in se bodo začele upokojevati. Mladih, ki bi imeli interes za zaposlovanje v šivalni industriji, pa za zdaj ni. Že zdaj proizvodni obrat v Murski Soboti ni odvisen samo od domačih delavcev, ampak ti prihajajo tudi z drugih koncev – veliko z lenarškega konca. S problemom pomanjkanja delovne sile v šivalni industriji pa se ne spopada samo Boxmark Leather.


Pričakovanja, da bodo potrebe po delovni sili zadovoljili delavci iz Hrvaške, so realna, saj parlament zaradi odstopa vlade in predčasnih volitev ni razpravljal in potrdil podaljšanja prehodnega obdobja na področju gibanja hrvaških državljanov in njihovih družinskih članov za dodatni dve leti – do prvega julija 2020. Ali bo vlada skušala doseči podaljšanje s kakim drugim začasnim ukrepom, pa še ni znano.

BOXMARK