vestnik

Božična poslanica: Duhovnost kot komponenta zdravja

Daniel Grabar, superintendent Evangelijske binkoštne cerkve, 17. 12. 2018
Nataša Juhnov
Superintendent Evangelijske binkoštne Cerkve Daniel Grabar. Fotografija Nataša Juhnov
Aktualno

Božično praznovanje je že od nekdaj nadgrajevalo človekovo duhovnost. Današnja materializiranost z dodatkom sebičnosti in prepuščenost pohlepnosti pa sta nam izmaličili poduhovljenost. Pravo poduhovljenost so izrinili mrzlično nakupovanje, bučnost naših prireditev in sijaj pisanih lučk. Namesto da bi z vsem tem duhovnost nadgrajevali, plemenitili, jo v njih samo izgubljamo.

Pozabljamo pa, da človek brez duhovnosti postaja vse bolj izgubljen v svojih negotovostih. In v sodobni definiciji človekovega zdravja je zajeta tudi duhovna komponenta. Skoraj nevede to duhovnost iščemo v kakšni mistiki in simboliki praznovanj kot nadomestkih za tisto pravo duhovnost, ki jo človeku zagotavlja vera v Boga.


Svetopisemsko sporočilo že tisočletji prodira v naša iskanja: »Zmaga, ki premaga svet, je naša vera.« Svetopisemski pojem sveta se nanaša na vse tisto zlo in pokvarjenost, ki ju ljudje moramo prenašati v tem življenju. Drugačnost nam ponuja z osnovo prave duhovnosti, ki spreminja temelje naših vrednot, okvirov prizadevanj in smisla naših življenj: vero.

d47de76ecb5a855451d958dbf44dc2ec
Pixabay
Naj letošnje praznovanje povrne osnovni pomen božiča.


Zatorej v letošnje praznovanje povrnimo osnovni pomen božiča: utelešenje Boga v podarjeni ljubezni. Presezimo utečene okvire, v misli pustimo razmislek o preprosti, a bistveni ponudbi božičnega sporočila in dovolimo kalitev in razrast vere, ki nas bo popeljala v resnično duhovnost.
Blagoslovljeno praznovanje in duhovnosti polno zdravo, uspešno leto 2019 vam želim!

b9ab486216120334e501b42d06d1a7bd
Pixabay
Naj letošnje praznovanje povrne osnovni pomen božiča.

Majda Horvat
Superintendent Evangelijske binkoštne Cerkve Daniel Grabar
božična poslanica daniel grabar