vestnik

Bukovniško jezero lani obiskalo 70 tisoč ljudi

Majda Horvat, 4. 6. 2018
Majda Horvat
Elizabeta Horvat je prepričana, da bodo z novimi projekti na področju razvoja turizma v občini naredili korak naprej. 
Aktualno

Zavod za okolje in turizem Dobrovnik bo za tri projekte Interreg prejel 229 tisoč evrov. Prišla bodo še pravljična bitja. 

Bukovniško jezero je lani obiskalo približno 70 tisoč ljudi, kar je več kot prejšnja leta, ko so jih našteli 50 – 55 tisoč na leto.


Še vedno najbolj privablja lepa narava, v kateri ljudje iščejo mir in sprostitev, dobro so še vedno obiskane energetske točke in Vidov izvir, obiskovalce pa privablja tudi pustolovski park in vse bolj možnost parkiranja avtodomov.


Obiskanost jezera je nedvomno povezana tudi s turistično ponudbo v okolici, in sicer s tropskim vrtom z orhidejami, Plečnikovo cerkvijo v Bogojini in razglednim stolpom Vinarium v Lendavskih goricah, jezero pa je zanimiva točka tudi za goste v Moravskih Toplicah, ki se posvečajo kolesarjenju.


Ponudbo ob Bukovniškem jezeru bo Zavod za okolje in turizem Dobrovnik zdaj obogatil še z izvedbo treh projektov, ki jih je uspešno prijavil na razpis čezmejnega programa sodelovanja Interreg in za katere bodo večino sredstev pridobili iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. »Prepričana sem, da bomo z vsakim izmed njih na področju razvoja turizma v občini naredili korak naprej,« je povedala Elizabeta Horvat, v. d. direktorja zavoda.


Dobrovniški zavod bo za njihovo izvedbo prejel skupaj 229 tisoč evrov, in sicer za projekt Zeleno želimo 86 tisoč evrov, Polno doživetje 75 in Piknik v vinogradih 68 tisoč evrov.
Za projekt Zeleno želimo, ki so ga začeli izvajati septembra lani, so partnerje našli na Hrvaškem v Varaždinu in Ludbregu ter v Veržeju. Doslej so že obnovili ter opremili informacijski center pri Bukovniškem jezeru, v programe, ki jih še pripravljajo, pa bodo vključili domače turistične ponudnike.


Polno doživetje je projekt namenjen družinam in otrokom v vrtcih in šolah, v tem sklopu pa bodo zgradili mrežo pravljičnih parkov. Dva partnerja so našli na Madžarskem, domači pa je TIC Moravske Toplice. Ob Bukovniškem jezeru bodo na različnih krajih postavili štiri figure pravljičnih bitij, ki bodo pripovedovala neko pravljico. Ta bo v treh jezikih zapisana na interaktivnih tablah, govorila pa bo o energiji in o rastlinstvu ter živalih ob jezeru.


Tudi za tretji projekt, za katerega bo pogodba podpisana junija, so partnerje našli na Madžarskem, usmerjen pa bo na vinogradniški in vinski turizem. Ker imajo v občini malo prenočitvenih možnosti, bodo skušali spodbuditi lastnike zidanic, da jih ponudijo obiskovalcem. V tem sklopu bodo v kulturnem domu opremili še vinoteko ter pripravili različna izobraževanja.

Bukovniško jezero pravljična bitja turizem