vestnik

Cankova: Voglerjeva kolesarska pot - mobilna učna pot

Vida Toš, 15. 9. 2018
Nataša Juhnov
Gre za mobilno učno pot, ki je dolga 24 kilometrov in vas popelje po vseh osmih naseljih občine Cankova.
Aktualno

Ob občinskem prazniku uradno odprli novo kolesarsko pot, s katero obeležili tudi evropsko leto kulturne dediščine.

Na Cankovi so se po novi kolesarski poti, ki je hrati tudi učna pot na prostem in na kateri lahko s pomočjo pametnega telefona rešujete izzive in uganke, danes popeljali prvi kolesarji.


fd6c60be53a6543fae91c7eac30b7d37
Nataša Juhnov
Pot je dolga 24 kilometrov in nas popelje po vseh osmih naseljih občine Cankova. Na poti srečamo tudi 15 cankovskih znamenitosti.


Pot - poimenovali so jo Voglerjeva kolesarska pot - so najprej predstavili, nato pa se po njej tudi podali; nekateri s kolesi, drugi tudi peš. Voglerjevo pot je pripravilo Kulturno društvo Sij, avtorica poti je predsednica Kuda, drugače profesorica geografije in zgodovine, Monika Hajdinjak: "Gre za mobilno učno pot, ki je dolga 24 kilometrov in nas popelje po vseh osmih naseljih občine Cankova. Na poti srečamo tudi 15 naših znamenitosti, na vsaki od teh točk pa lahko rešujemo izzive oziroma skrivnosti."

c6f9c9bd76d6ea554f9810aaa5e8aa03
Nataša Juhnov
Na vsaki od 15. točk pa lahko rešujete izzive oziroma skrivnosti.


Gre za učenje na prostem, ki vključuje uporabo sodobnih tehnologij, zato - če seveda želite razrešiti skrivnosti - potrebujete pametni telefon z mobilnimi podatki in naloženo aplikacijo. Hajdinjak: "Gre za aplikacijo, ki se imenuje CŠOD Misija in si jo lahko namestite na telefon brezplačno, najdete pa jo v trgovini Play." Seveda pa se lahko po poti podate samo s kolesi in brez telefonov. Današnji kolesarji, ki so naloge na poti reševali, so od starta do cilja potrebovali tri ure in pol.

74d30202e7bd5911b27bfa33a90747e7
Nataša Juhnov
Gre za učenje na prostem, ki vključuje uporabo sodobnih tehnologij, zato - če seveda želite razrešiti skrivnosti - potrebujete pametni telefon z mobilnimi podatki in naloženo aplikacijo.


Start krožne poti je v cankovskem parku, cilj pa na dvorišču objekta Vogler. Zanimivosti, oziroma izzivi, ki jih morate reševati, so povezani z geografskimi in zgodovinskimi znamenitostmi občine Cankova ter s primeri naravne in kulturne dediščine, s poudarkom na življenju Voglerjevih. S to potjo je Kud Sij, dodaja predsednica Monika Hajdinjak, obeležil ne le cankovski občinski praznik, ampak tudi evropsko leto kulturne dediščine.

314efce86a32de91bf24799e710ea751
Nataša Juhnov
Voglerjevo pot je pripravilo Kulturno društvo Sij, avtorica poti je predsednica Kuda, drugače profesorica geografije in zgodovine, Monika Hajdinjak.

e5bb7d4d9d60fd27291e84afffdbe57a
Nataša Juhnov
Z Voglerjevo potjo je KUD Sij obeležil ne le cankovski občinski praznik, ampak tudi evropsko leto kulturne dediščine.

cankova Voglerjeva kolesarska pot učenje na prostem uporaba modernih tehnologij