vestnik

Čebelnjak, ki šteje kar 81 let

J. G., 11. 10. 2021
Jože Gabor
V parku pri Dvojezični osnovni šoli I Lendava so postavili 81 let star čebelnjak. Foto Jože Gabor
Aktualno

Društvo šteje 45 članov, od katerih so štirje častni starejši od 80 let

Čebelarsko društvo Lendava je stoletnico obstoja proslavilo na slovesnosti pri vaškem domu v Lendavskih Goricah. Ob tem so v uporabo izročili obnovljen 81 let star čebelnjak, ki so ga postavili v parku ob učnem čebelnjaku pri Dvojezični osnovni šoli I Lendava. V gledališki in koncertni dvorani pa so predstavili strokovno brošuro Kratka zgodovina čebelarjenja v Lendavi in okolici ter film o društvu in zgodovini čebelarjenja.

Na osrednji slovesnosti so obiskovalce nagovorili predsednik društva Štefan Cigut, član upravnega odbora Čebelarske zveze Slovenije Marjan Časar in župan Občine Lendava Janez Magyar. Pripravili so tudi kulturni program in podelili priznanja in zahvale članom društva ter zahvale za razvoj čebelarstva organizacijam in posameznikom.



Štefan Cigut je v opisu zgodovine dejal, da so čebelarji iz Lendave in okolice tri leta po končani prvi svetovni vojni stopili skupaj in ustanovili takratno Čebelarsko podružnico v Dolnji Lendavi, ki je štela 74 članov in je bila med največjimi v okviru tedanje Čebelarske zveze Slovenije.

»Društvo je v stotih letih doživljalo vzpone in padce. Ni delovalo v času druge svetovne vojne, a se po njej tukajšnji čebelarji ponovno organizirajo in nadaljujejo organizirano delovanje, predvsem z izobraževanji, sodelovanji na razstavah ter skupnimi nabavami in uporabo sodobnejše čebelarske opreme.«



Po letu 2000 je društvo razvilo svoj prapor, uredilo društveni arhiv, izdalo obširen zbornik ob 90-letnici delovanja, prevzelo mentorstvo nad čebelarskim krožkom v DOŠ I Lendava. Postavilo in opremilo je učni čebelnjak in ob njem vrt medovitih trajnic, postavilo informativno-prodajni objekt v obliki slovenskega čebelnjaka pri stolpu Vinarium ter izdalo promocijsko zloženko v treh jezikih. Pridobilo je tudi status organizacije v javnem interesu na področju kmetijstva. Danes Čebelarsko društvo Lendava šteje 45 članov, od tega so štirje častni člani starejši od 80 let. »Dejstvo je, da v vsej tej dolgi zgodovini čebela zaradi posledic človeških aktivnosti nikoli ni bila tako ogrožena, kot je danes. Zato moramo v času do naslednjih jubilejev vsi skupaj storiti več, da bodo čebele obstale, kajti le to je zagotovilo, da bo obstalo tudi človeštvo,« je poudaril predsednik lendavskih čebelarjev. 

Mimo čebelnjaka je vodila tudi pot Medenega pohoda. 

lendava, čebelarsko-društvo-lendava, medeni-pohod
Jože Gabor
Prvi Medeni pohod po Lendavi in med bližnjimi vinogradi Lendavskih in Dolgovaških goric.

Ob jubileju je bila izdana tudi brošura Kratka zgodovina čebelarjenja v Lendavi in okolici avtorice Judit Zagorec Csuka. V njej je povzela za Lendavo in okolico pomembna dejstva iz študije Edit H. Kerecsenyi iz leta 1969 z naslovom Zgodovina ljudskega čebelarstva. Pri pripravi brošure je uporabila tudi drugo strokovno literaturo in dokumentacijo. Ob tem so predstavili še film o zgodovini in delovanju Čebelarskega društva Lendava, ki je nastal v sodelovanju s studiem madžarskih programov RTV Slovenija na osnovi dvoletnega snemanja strokovnih prispevkov o delu čebelarjev in društva.

lendava, čebelarsko-društvo-lendava, medeni-pohod
Jože Gabor
Prvi Medeni pohod po Lendavi in med bližnjimi vinogradi Lendavskih in Dolgovaških goric.

Čebelnjak, ki je bil izdelan leta 1940, so pred dvema letoma odkupili od lastnikov in ga s Trdkove na Goričkem pripeljali v Lendavo. V parku pri Osnovni šoli I Lendava so opremili in uredili okolico. Čebelnjak je restavriral in obnovil Stanko Vitez. V njem bo stara čebelarska oprema, s katero bodo lahko obiskovalcem predstavili čebelarjenje v Prekmurju v prejšnjem stoletju. V čebelnjaku sta dva tipa panjev. Dva sta tipa AŽ, kar najpogostejši tip panja v Sloveniji, skonstruiral ga je Slovenec Anton Žnidaršič. Na enem od njiju se je dobro ohranil zapis izdelave 12. 3. 1947. Za vrsto panjev Neiser se predvideva, da so bili prav tako narejeni v štiridesetih letih prejšnjega stoletja. Lastnik čebelnjaka je bil čebelar Janez Lesic s Trdkove, po njegovi smrti pa je do leta 1997 v njem čebelaril njegov sin Albin.

Jože Gabor
Prvi Medeni pohod po Lendavi in med bližnjimi vinogradi Lendavskih in Dolgovaških goric.
čebelarstvo čebele štefan-cigüt lendava