vestnik

Če jim država ne prisluhne, bodo šli na ceste

Andrej Bedek, 22. 11. 2019
Nataša Juhnov
Napovedali so, da bodo zaprli državno cesto skozi Sodišince in tudi druge kraje.
Aktualno

V Občini Tišini so se prebivalci ob državnih cestah Petanjci–Gederovci in Murska Sobota–Gederovci organizirali v civilno iniciativo z namenom, da od države izsilijo takojšnjo obnovo obeh cest, ki sta močno dotrajani.

gederovci, tiskovna, civilna-iniciative-za-obnovo-cest
Nataša Juhnov
V Gederovcih je veliko tudi tovornega prometa.

Le vprašanje časa je, kdaj bo prišlo do tragedije, in bomo šteli mrtve, pravi Franc Gibičar, vodja civilne iniciative za obnovo in ureditev cest Petanjci–Gederovci in Murska Sobota–Gederovci. Obe cesti sta dotrajani in nujno potrebni obnove, ki pa se bo po podatkih, s katerimi razpolaga iniciativa, zavlekla do leta 2024 oziroma 2026. Čeprav je bila sprva načrtovano, da bi se pričeli obnavljati že prihodnje leto. Gibičar je zato za nedeljo napovedal zbor krajanov vasi, ki živijo ob obeh prometnicah, napovedal pa je tudi protestni shod, ki bo predvidoma 9. decembra. Ogorčeni krajani, ker jim država ne prisluhne, želijo pa se sestati z ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek, nameravajo takrat s nenehnimi prehodi ceste motiti promet. »To bo opozorilo državi, da mora ukrepati. Šli bomo do konca,« je poudaril Gibičar.

gederovci, tiskovna, civilna-iniciative-za-obnovo-cest
Nataša Juhnov
Predstavniki iniciative.

Župan Občine Tišine Franc Horvat podpira prizadevanja krajanov za boljši cesti. Kot pravi, je stanje nevzdržno, zakaj pa odločitev o preložitvi obnove, Horvat ne ve, saj že štiri tedne čakajo na sestanek pri ministrici za infrastrukturo.

gederovci, tiskovna, civilna-iniciative-za-obnovo-cest
Nataša Juhnov
Franc Gibičar

Horvat je uperil prst v državo, ker je, kot je dejal, pred približno 20 leti zvišala kategorizacijo obeh cest, in s tem skozi vasi omogočila tovorni promet. Tega je zdaj še posebej v Gederovcih, Sodišincih in Murskih Petrovcih še več kot običajno, potem ko so Avstrijci prepovedali tranzit težkih tovornjakov na cestnem odseku od mejnega prehoda Bonisdorf v bližini Kuzme v notranjost države, do krožišča Doiber pri Ženavcih (Jennersdorf). 

gederovci, tiskovna, civilna-iniciative-za-obnovo-cest
Nataša Juhnov
Župan Franc Horvat podpira zahteve iniciative.

Država naj torej uredi stanje obeh cest, ki nimata pločnikov in kolesarske steze, na določenih odsekih je srečanje avtomobila s tovornjakom praktično nemogoče, ljudje pa v strahu hodijo po jarkih, je še izpostavil Gibičar. V iniciativi zato močno upajo, da jim bo država prisluhnila. Svoje zahteve bodo posredovali direkciji za infrastrukturo, ministrstvu za infrastrukturo in vladi.

gederovci, tiskovna, civilna-iniciative-za-obnovo-cest
Nataša Juhnov
Težki tovornjaki otežujejo promet v Gederovcih.

Obnovi državnih cest Petanjci–Gederovci in Murska Sobota–Gederovci sta sicer že finančno ovrednoteni, obe naložbi bi stali 19,4 milijonov evrov.

cesta tišina alenka-bratušek petanjci