vestnik

Cigler Kralj: Brezposelnost bi bila brez državnih ukrepov bistveno večja

STA, 6. 5. 2020
Matija Sušnik/DZ
Napovedal je, da bodo še naprej intenzivno spremljali razmere v gospodarstvu in na trgu dela ter da so v pripravi že ukrepi in navodila za čas po epidemiji.
Aktualno

Zmanjšanje gospodarske dejavnosti zaradi spopadanja z novim koronavirusom se že odraža na slovenskem trgu dela. Bi bila pa brezposelnost brez državnih ukrepov bistveno večja, je ob aprilskih podatkih o registriranih brezposelnih za STA ocenil minister za delo Janez Cigler Kralj. Meni, da bodo določene posledice krize prišle tudi z zamikom.

"Zagotovo bi bila brezposelnost brez ukrepov, ki smo jih pripravili na ministrstvu, bistveno večja. Predvsem zaradi vseh sprejetih ukrepov trg dela ni prizadet v takšni meri, kot bi bil, če država ne bi posredovala," je dejal minister.



Meni, da je gospodarstvo razumelo ukrepe, jih sprejelo in začelo uporabljati. Doslej je okoli 36.000 podjetij oddalo vloge za več kot 300.000 delavcev na čakanju. "Zajeli smo širok krog delodajalcev, za katere predvidevamo, da bodo imeli težave predvsem ta dva meseca in pol, če se bodo zadeve začele umirjati, kar se trenutno že nakazuje. Mislim, da smo za zdaj obvarovali trg dela, pričakujemo pa, da bodo določene posledice prišle tudi z zamikom," je dejal.

Napovedal je, da bodo še naprej intenzivno spremljali razmere v gospodarstvu in na trgu dela ter da so v pripravi že ukrepi in navodila za čas po epidemiji. "Ker bodo potrebe različnih sektorjev raznolike, bomo morali zaobjeti širok nabor odzivov ter nasloviti tako tiste panoge, ki bodo zelo motene, kot tiste, kjer se poslovanje morda ne bo veliko spremenilo," je dejal.

V pripravi je ukrep subvencioniranja krajšega delovnega časa. To pomeni, da bi delavci denimo delali od 20 do 36 ur tedensko, pri čemer pa bi tako delodajalec kot delavec dobila subvencijo, delavec pa bi kljub skrajšanemu delovnemu času dobil prejemke, primerljive plači za polni delovni čas.

Janez Cigler Kralj
Primož Lavre
Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.


"Ta ukrep bomo ponudili na takšen način, da bo privlačen in stimulativen tako za zaposlenega kot za delodajalca, hkrati pa bomo vgradili takšne varovalke, da bodo preprečevale zlorabe. Tega se ljudje najbolj bojijo in sindikati upravičeno izpostavljajo, da bi lahko nekdo koristil subvencije čakanja, delavci pa bi delali," je dodal minister.

Število prijav brezposelnih na zavod se je povečalo že marca, posebej pa aprila. Na zavodu za zaposlovanje je bilo konec aprila registriranih 88.648 brezposelnih, kar je je 13,9 odstotka več kot marca in 19,9 odstotka več kot aprila lani. Rast števila brezposelnih, ki je bila največj na območjih Kranja, Maribora in Kopra, je po navedbah zavoda posledica upočasnjene gospodarske aktivnosti in zmanjšanega vključevanja brezposelnih v zaposlitve.

brezposelnost zavod odzivi minister delo